Rusi za 100.000 kuna nude vječni život: "Ovo je neka vrsta oživljavanja za budućnost"

Zamrzavanje mozga stoji oko sto tisuća kuna, a cijelog tijela oko 240 tisuća. To su cijene za Ruse, a za strance je sve to još skuplje.

S. Ve. | 15.01.2020. / 08:50

Galerija

Ruska tvrtka KrioRus svojim korisnicima nudi šansu za vječni život. I to zamrzavanjem tijela ili mozga preminule osobe. Nadaju se da će ih jednoga dana, tehnologijom iz budućnosti, moći vratiti u život.

Ivan Stepin, zamjenik direktorice tvrtke KrioRus, pokazao je spremnike koje su sami osmislili i napravili. Otkrio je i koji je im je najdraži.

Spremnik Anabiosis-1 iz serije Devar prvi je koji smo sami napravili. Ima najneobičniji, futuristički oblik, zato je svima najdraži, kaže Stepin.

Na minus 200 stupnjeva u tim spremnicima čuvaju se tijela i mozgovi sedamdesetak ljudi. Iako su preminuli, tvrtka KrioRus zove ih pacijentima i ima ih iz više zemalja, što se vidi i po zastavama.

Spremnici sa zamrznutim tijelima Spremnici sa zamrznutim tijelima - 2 (Foto: DNEVNIK.hr)

Među njima je i mozak majke Alekseja Voronenkova, koji je skupio svu ušteđevinu kako bi ga očuvao. A i sam se želi zamrznuti nakon smrti.

Javio sam se KrioRusu kako bih proveo postupak za krioočuvanje svoje majke, iako nikada nije izrazila želju za time na bilo koji način. Učinio sam to na svoju ruku. Učinio sam to jer smo bili vrlo bliski i mislim da je to jedina šansa da se sretnemo u budućnosti, kaže Voronenkov.

Zamrzavanje mozga stoji oko sto tisuća kuna, a cijelog tijela oko 240 tisuća. To su cijene za Ruse, a za strance je sve to još skuplje.

Danas možemo oživjeti osobu koja se utapala. To nismo mogli učiniti prije, nismo ni pokušavali. Mi možemo oživjeti ljude. Mislim da je zamrzavanje neka vrsta oživljavanja za budućnost, kaže direktorica tvrtke Valerija Udalova.

Voronenkov se nada da će znanost jednog dana moći stvoriti umjetna tijela i organe. Nadam se da će se stvoriti umjetno tijelo u koje će se uklopiti mozak moje majke, kaže Voronenkov

Iz ruske akademije za znanost rad tvrtke KrioRus opisali su kao fantaziju koja počiva na ljudskoj nadi u uskrsnuće i vječni život.

Što možemo učiniti za rodbinu koja je na samrti ili za one koje volimo? Pripremiti lijep sprovod, fotoalbum. Oni prelaze tu granicu i idu dalje, dokazuju svoju ljubav još snažnije. Pokušavaju ljudima dati nadu, kaže Udalova.

Nade će biti sve dok je ljudi koji vjeruju u život nakon smrti, bilo da je na drugom ili ipak i dalje na ovom svijetu.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti