Rusija se hvali: "17 naših znanstvenih organizacija radi na 26 cjepiva protiv koronavirusa"

Rusija je službeno pohvalila da razvija čak 26 cjepiva protiv COVID-19 bolesti.

Branimir Vorša | 15.09.2020. / 14:18

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Ana Popova, šefica Rospotrebnadzora, ruske agencije za kontrolu javnog zdravstva, izjavila je u utorak da se u toj zemlji trenutno razvija čak 26 različitih cjepiva protiv novog koronavirusa.

Globalno, 36 cjepiva se nalazi u fazi kliničkih testiranja, a 92 su u fazi predkliničkih testiranja. U Rusiji 17 znanstvenih organizacija radi na 26 cjepiva, rkela je Popova na sastanku Ruske akademije znanosti.

U Rusiji 50 posto svih potvrđenih slučajeva zaraze novim koronavirusom su, ili asimptomatski, ili je riječ o osobama s blagim simptomima COVID-19 bolesti, a sve zahvaljujući epidemiološkom nadzoru, istaknula je Popova.

Isto tako je naglasila da prema službenim podacima u Rusiji tijekom ljeta nije došlo do drugog vala pandemije.

Danas se Španjolska, Njemačka i Francuska približavaju istim brojkama od 50 posto asimptomatskih slučajeva, ali su izgubile vrijeme kad su tvrdile da nema vala koronavirusa tijekom ljeta. One su vjerovale da nema vala tijekom ljeta. Oni vjeruju da su bila dva vala, dok mi smatramo da je riječ o istom epidemiološkom procesu, samo drugačijim manifestacijama istog, pojasnila je Popova.

Rusija je početkom Kolovoza registrirala prvo cjepivo protiv novog koronavirusa u svijetu, nazvano Sputnjik V, a nakon njegove registracije, najmanje 20 drugih zemalja svijeta izrazile su interes za nabavu tog cjepiva.

Moskva planira povećati proizvodnju tog cjepiva na 200 milijuna doza do kraja 2020. godine, uključujući 30 milijuna doza za Rusiju.

Izvor: Sputnik

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti