Ruskim astronautima u posljednji tren otkazana svemirska šetnja

Ruska svemirska šetnja otkazana je u posljednji tren nakon što su kontrolori sa Zemlje primijetili potencijalni problem.

Hina | 15.12.2022. / 11:51

Sojuz uz Međunarodnu svemirsku postaju (Foto: NASA TV)

Rutinska svemirska šetnja dvojice ruskih kozmonauta na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) otkazana je nakon što su kontrolori leta primijetili mlaz tekućine iz ''usidrene'' svemirske letjelice Sojuz, prenijela je američka svemirska agencija NASA.

Prskanje tekućine bilo je vidljivo u NASA-inu videoprijenosu uživo, a izgledalo je poput snježnih pahulja koje izviru iz stražnjeg dijela kapsule Sojuz MS-22. Komentator NASA-e to je opisao kao curenje rashladne tekućine.

NASA je priopćila da nitko od sedam članova trenutačne posade Međunarodne svemirske stanice (ISS) - tri ruska kozmonauta, tri američka astronauta i japanski astronaut - nije u opasnosti.

Do curenja je došlo kad su dvojica kozmonauta, zapovjednik posade Sergej Prokopjev i inženjer leta Dimitri Petelin, bili u odijelima i pripremali se za planiranu svemirsku šetnju kako bi premjestili uređaj s jednog modula na drugi na ruskom segmentu ISS-a.

U prijenosu se čulo kako osoba iz kontrole misije zadužena za ruske operacije govori Prokopjevu i Petelinu u radijskom prijenosu da se njihova svemirska šetnja otkazuje dok inženjeri rade na utvrđivanju prirode i porijekla curenja.

NASA-in komentator prijenosa uživo, Rob Navias, koji je emitirao iz NASA-ina svemirskog centra Johnson u Houstonu, također je rekao da je svemirska šetnja prekinuta zbog curenja.

 

 

Navias je rekao da je letjelica Sojuz stigla na svemirsku stanicu u rujnu dovevši Prokopjeva, Petelina i američkog astronauta Franka Rubia na ISS te je ostala pričvršćena na stranu orbitalnog laboratorija okrenutu prema Zemlji.

Svemirska šetnja planirana za srijedu već je jednom odgođena krajem studenog zbog neispravnih rashladnih pumpi u svemirskim odijelima kozmonauta, rekao je Navias.

Svemirska šetnja trebala je biti 12. ove godine na ISS-u i 257. u povijesti 22-godišnje platforme radi poslova sklapanja, održavanja i nadogradnje, prema NASA-i.

Navias je rekao da je prerano znati kakve bi implikacije curenje moglo imati na integritet te letjelice i može li predstavljati poteškoće za povratak posade na Zemlju na kraju njihove misije.

Još pet svemirskih letjelica parkirano je na svemirskoj stanici - dvije kapsule SpaceX (Crew Dragon i Cargo Dragon), svemirski ''teretnjak'' Northrop Grumman Cygnus i dva ruska broda za opskrbu, Progress 81 i Progress 82.

ISS, duljine američkog nogometnog igrališta, koji kruži oko 400 kilometara iznad Zemlje, kontinuirano je okupiran od 2000. godine i njime upravlja američko-rusko partnerstvo, koje uključuje i Kanadu, Japan i 11 europskih zemalja.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti