Godinama pokušavam napraviti da klijenti konstantno dolaze k nama. Želim im prodavat uslugu (kao mobilni operateri).

Svaštarili smo, pokušavali razne poslovne modele, kurvali se s cijenama, nadjebavali se s konkurencijom i od svega zaključili da u lijepoj našoj jedino banke i mobilni operateri tuku lovu. Sve ostalo je pljuga... Kako postaviti poslovni model da prodajete uslugu? Kako?

Rješenje smo pronašli u tzv. SaaS poslovnom modelu. Gdje bi mi tvrtkama nudili nešto, za 'jaaako male' novce, i napravili bi ih ovisnima o sebi jer im se ne bi isplatilo ulagati u infrastrukturu, kadrove i godišnje nadogradnje.


GO SaaS


Software as a service (SaaS) je model gdje je software i podaci koji se unose u njega smješteni na Oblaku. SaaSu se obično pristupa preko web preglednika. Što to točno znači? Idemo probati objasniti na čisto balkansko-hrvatskom.

Koncept 'Software as a Service'

Koncept Software as a Service omogućuje tvrtkama da:

 • Sukladno potrebama, samostalno određuju količinu potrebnog softvera i hardvera
 • Smanje kapitalne investicije u IT infrastrukturu
 • Mjesečno plaćanje
 • Racionaliziraju troškove
 • Povećaju učinkovitost poslovnih procesa
 • Fokusiranje na ostvarenje strateških ciljeva pomoći IS-a (a ne održavanje pojedinačnih komponenti IS–a)


'Software as a service' poslovni model


Tvrtke, naročito one manje i srednje veličine, ne uspijevaju držati korak s velikim tvrtkama u pogledu IT infrastrukture zbog nekoliko razloga: ponuda hardvera je izuzetno velika i složena, kapitalna investicija je prevelika i održavanje sustava zahtjeva dodatnu radnu snagu.

Kako bi male i srednje tvrtke ipak mogle koristiti najnovija IT rješenja koja bi bila financijski prihvatljiva i prilagodljiva njihovim potrebama, osmišljen je koncept Software-as-a-Service, gdje tvrtka sama određuje koliko joj je nekog softvera i hardvera potrebno i gdje je u mogućnosti fleksibilno mijenjati obim i količinu usluge, jednostavno i bez velikih troškova. Tvrtke koje nude 'Software as a Service' postaju Service Provideri, dakle svojim korisnicima nude rješenja i usluge, a ne hardver i softver.

Budući da se softver plaća mjesečnim ritmom, moguće je iz mjeseca u mjesec mijenjati količinu softvera što je za početne investicije od velike važnosti, kada primjerice broj zaposlenih još nije definiran, kada tvrtka brzo raste i slično.


I, gdje ste vi tu?


Vi ste tu u smislu kreiranja ovakvog SaaS software. Sigurno ćete pomisliti da to i nije baš jednostavno, i da takvih software-a ima na tisuće, ako ne i više. Djelomično ste u pravu. Kažem djelomično. Zašto? Uvijek postoji rupa, ili niša. Uzmimo na primjer naš dobri poznati, odlični, genijalni Farmeron. Matija i ekipa su se isto okrenuli ovom poslovnom modelu. Oni su napravili SaaS za krave. Da, da, koliko god nevjerojatno i po vama možda čak glupo i jednostavno zvučalo, oni su to napravili. I još su lijepu investiciju za to dobili. Ali pustimo investiciju na stranu, oni su sa svojim softwareom pronašli više od 300 farmi koje se služe s ovim odličnim SaaS softwareom. Pogledajte što kažu neki od korisnika:

*slika je preuzeta i prilagođena s ovog linka.


Što je dobro kod SaaS-a?


 • Nema neplaćenih računa. Sustav optimizirate tako da ako vam korisnik ne plati više od 30 dana, cap. Uskratite mu uslugu.
 • Svi poslovni procesi su manje više automatizirani.
 • Nema instalacije software-a
 • Niski inicijalni troškovi za korisnike, tako da možete napraviti veliki raspon paketa usluga gdje možete pokriti veliku većinu ciljane skupine. Možete naplaćivati po tvrtki, po računalu, po korisniku, po transakciji itd...
 • Nadogradnja se odvija za sve korisnike istovremeno
 • Self service podrška mogućnost za svoje klijente
 • I što je najljepše, klijenti dolaze k vama ako imate baš što im treba ;)


Kako pronaći ideju za SaaS ?


Svuda oko sebe, sagledajte, promotrite, izvidite, raspitajte se što tvrtke oko vas boli? Kako im možete pomoči? Jednostavno samo 'skupite' te ideje u jednu i krenite u izradu. Pronađite 'pilota' s kojim ćete raditi software. On vam paralelno može dati shemu poslovnih procesa, a vi to objedinite u jedan kvalitetan software ili barem konceptni software s kojim ćete možda pronaći Venture Capital.

Prije nego krenete u izradu napravite ove korake:

 1. Definirajte svoje ciljno tržište

  Broj malih, srednjih i srednje velikih tvrtki kojima možete ponuditi vaš proizvod

 2. Procijenite veličinu tržišta

  Da napomenem, odmah mislite globalno, nemojte dopustiti da se ubijete od posla i onda da vam projekt propadne zbog političkih zakulisnih igara lokalnih wannabe-sa-brda-sašlih političara.
 3. Procjena broj /% tvrtki na tržištu za koje ne postoji svijest o prednostima korištenja bilo koje vrste web-temeljenog softver (SaaS) za njihovo poslovanje

Neke od potencijalno dobrih ideja koje sam pronašao guglajući

Dakle za ove 3 niže navedene ideje nisam našao neki jedinstveni software koji se nalazi u Cloud-u.

 1. Automehaničarske radionice s integriranim popisima rezervnih dijelova za dostupna vozila na tržištu. Više manje svaki od njih ima neki CD koji su masno platili i koji svake godine moraju ponovno kupiti jer su izašli novi automobili s novim dijelovima. Jedinstveni katalog svih dostupnih vozila i njihovih dijelova. Svaki bi mehaničar ili radnja koja se bavi auto-dijelovima zlatom platila ovakvu SaaS uslugu.
 2. DentalPlatform - online zubotehnička ordinacija. Nekakav software koji bi sadržavao sve potrebno za jednu zubnu ordinaciju.
 3. OnlineVrtić - software koji bi mogli koristiti vrtići. Dakle trebalo bi otiči do nekog vrtića i vidjeti njihove procese, staviti to u cloud i udri po prodaji ;)

Evo, vidite i sami da ako dobro promislite sigurno i vi možete pronaći neku dobru ideju i pretvoriti vaše snove u stvarnost. Ako se obogatite

na nekim od ovih ideja molim 20% zarade :)). Sretno svima!

*naslovna slika je preuzeta s ovog linka.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju