SAD i saveznici poslali jasnu poruku Kini s tri protubrodske rakete tipa Harpoon, pogledajte posljedice

SAD i saveznici su u nedavno održanoj vježbi na Pacifiku poslali ne tako suptilnu poruku Kini.

Branimir Vorša | 02.09.2020. / 10:04

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

I ove godine je, unatoč pandemiji novog koronavirusa u TIhom oceanu održana najveća pomorska vojna vježba na svijetu predvođena SAD-om - "RIMPAC 2020". U njoj su saveznici poptopili američki rashodovani amfibijski teretni brod USS Durham.

Objavljena je i snimka potpanja USS Durhama koju su objavili i američki mediji, a na njoj se vidi kako tri protubrodske rakete, najvjerojatnije tipa RGM-84 Harpoon, s visokom preciznošću pogađaju trup broda tek iznad razine vode, prije nego je serija eksplozija koja je uslijedila naposljetku i dovela do potapanja broda.

Vježbe potapanja su važan način za testiranje našeg naoružanja i sustava naoružanja na što je moguće realističniji način. To pokazuje da smo kao združena sila sposobni za visoku razinu ratovanja, ističe u priopćenju australska kapetanica Phillipa Hay, zapovjednica jedinice Task Force One u toj vježbi.

Međutim, 3. flota američke mornarice je poslala još jasniju poruku u svojem priopćenju, ponajviše usmjerenu prema Kini, čini se.

RIMPAC je osmišljen tako da njeguje i održava suradničke veze, koje su kritične za osiguranje sigurnosti morskih ruta i sigurnosti, a sve to kao potpora slobodnoj i otvorenoj indo-pacifičkoj regiji, piše u njihovom priopćenju.

Naglasak na slobodnoj i otvorenoj indo-pacifičkoj regiji zapravo je ne tako suptilna poruka Kini, koja je i sama nekoć bila sudionikom RIMPAC-a (prvi put 2014. godine), no od 2018. godine više nije pozivana na te vježbe, zbog gomilanja svoje vojne prisutnosti u navedenoj fokus regiji.

Ovogodišnji RIMPAC 2020 je čini se zapravo imao za cilj simulirati kineske scenarije na moru.

RIMPAC je ove godine održan po 27. put, a prva vježba pod tim nazivom održana je još 1971. godine. Trajala je od 17. do 31. kolovoza.

Izvor: Business Insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti