Sada je službeno: Uber se pridružio revoluciji

Objavljene su prve fotografije Uberovog autonomnog automobila koji bi u budućnosti mogao u potpunosti promijeniti automobilsku industriju

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 20.05.2016. / 08:52

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Iz Ubera su objavili prvu fotografiju testnog automobila bez vozača te su na taj način potvrdili glasine koje internetom kruže već neko vrijeme. Iako je s razvojem autonomnih automobila najdalje došao Google koji ovakve automobile testira već godinama te su po cestama SAD-a odvozili stotine tisuća kilometara, dio analitičara smatra kako bi u budućnosti upravo Uber mogao dominirati tržištem i predvoditi revoluciju u kojoj ljudi više neće posjedovati automobile. Naime, u posljednje vrijeme sve se češće spominje kako bi ljudima u budućnosti moglo biti isplativije, umjesto kupovine automobila, koristiti Uberove automobile bez vozača koji bi sami došli po njih, odvezli ih na željenu destinaciju i onda nastavili 'svojim putem'.

Tako bi ljudima automobili uvijek bili dostupni (pri čemu bi mogli birati treba li im mali gradski automobil ili karavan ako idu na duži put), a ne bi imali nikakvih troškova održavanja, parkiranja, registracije i slično. Takav scenarij trenutno se čini prilično nemoguć, no s obzirom koliko je napredna tehnologija promijenila način na koji živimo posljednjih godina, ovakvu mogućnost ipak ne treba odbaciti. Što se Ubera tiče, oni već godinu dana na ulicama Pittsburgha testiraju hibridni model Ford Fusiona koji je opremljen radarima, laserskim skenerima i kamerama viske rezolucije koji snimaju i prikupljaju različite podatke. Iz Ubera kažu kako su trenutno u ranoj fazi razvoja autonomnih automobila i kako je napredak vidljiv svaki dan, a trenutno su fokusirani na razvoj i usavršavanje tehnologije i, naravno, sigurnost za sve sudionike u prometu i pješake. Aaron Aupperlee, novinar iz Pittsburga provozao se u ovom Uberovom automobilu te je rekao kako računalo samo ubrzava, koči, upravlja vozilom i obavlja ostale osnovne funkcije, a u slučaju situacije u kojoj naiđe na objekt koji ne prepoznaje ili ako ne zna kako reagirati, glasnim zvukom upozorit će osobu koja sjedi na mjestu vozača da preuzme upravljanje automobilom.

Inače, Uber u Pittsburghu ima Advanced Technologies Center u kojem brojni inženjeri i stručnjaci za robotiku (koji su se Uberu pridružili iz Googlea i drugih velikih tehnoloških kompanija) rade na razvoju tehnologije za autonomnu vožnju. Proći će još dosta vremena dok po nas, nakon što pozovemo taksi, dođe vozilo u kojem neće biti vozača, no prema svemu što čitamo u posljednje vrijeme, čini se da je takav scenarij neizbježan.  

Izvor: Uber

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti