SAM - prva virtualna političarka na svijetu

Za razliku od "klasičnih" političara koji će odgovor na isto pitanje prilagoditi publici koja ga sluša, SAM nije pristrana.

Martina Čizmić | 04.12.2017. / 14:40

Chatbot (Foto: Thinkstock) (Foto: Thinkstock)

Umjetna inteligencija i chatbotovi razvijaju se takvom brzinom da ulaze u najrazličitije sfere života. Od osobnih asistenata na pametnim telefonima koji vas upozoravaju da ponesete kišobran jer bi mogla padati kiša, do sustava koji u potpunosti mogu zamijeniti korisničku podršku.

No, na Novom Zelandu napravili su korak dalje. Osmislili su i udahnuli život SAM-u - političaru budućnosti koji zapravo ne postoji.

Radi se o prvom virtualnom političaru na svijetu (i k tome još ženskog roda) koji bi trebao poslužiti da premosti "jaz između onog što glasači žele i onog što političari obećavaju i što zapravo naprave".

SAM tako s glasačima može razgovarati putem Facebook Messengera, a što više bude razgovarala s glasačima, bolje će se razvijati.

Iako ne može održavati političke skupove ili se svađati i u Parlamentu (iako nije isključeno ni da se to dogodi u budućnosti), želja je kreatora da SAM kroz razgovor s glasačima dobije uvid u različita stajališta i mišljenja te pomogne u osmišljavanju boljih politika za sve.

Za razliku od "klasičnih" političara koji će odgovor na isto pitanje prilagoditi publici koja ga sluša, SAM nije pristrana i uvijek će dati isti odgovor na isto pitanje. Iako kreatori ne mogu garantirati da će SAM uvijek biti nepristrana (ipak o temama uči na temelju komunikacije s glasačima), nadaju se kako bi ona mogla dati nepristraniji uvid u neke teme od "klasičnih" političara.

SAM je još uvijek samo eksperiment, čiji je cilj dati glas i inače tihoj manjini. No, njeni autori se nadaju kako bi u budućnosti upravo tehnologija mogla pomagati političarima da bolje shvate što njihovi glasači žele i trebaju.

Tko zna, možda jednog dana umjesto predsjednika ili predsjednice, na čelu države bude virtualni političar.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti