Samsung odustao od svog plana: Google ipak ostaje glavna tražilica na telefonima

Dugo se već šuška kako u Samsungu žele smanjiti ovisnost svojih uređaja o Googleovim servisima te diverzificirati značajke svojih pametnih telefona.

Martina Čizmić | 22.05.2023. / 15:59

Samsung Galaxy S23 Ultra - 6 (Foto: Zimo)

Vijest da bi Samsung mogao zamijeniti Googleovu tražilicu Microsoftovim Bingom na svojim pametnim telefonima, mnoge je iznenadila. Pogotovo jer je poznato koliko su duboke veze između Alphabeta (tvrtke vlasnika Googlea) i Samsunga. 

No, iako su u Samsungu zapravo svojim korisnicima željeli olakšati korištenje ChatGPT-a, koji je ugrađen u Bingu, čini se kako se to ipak neće dogoditi. Barem ne još neko vrijeme. 

Kako piše The Wall Street Journal, Samsung je tu odluku pauzirao zbog, kako naovde "straha od šoka na tržištu i kvarenja bliskih veza s Alphabetom". 

Samsung Galaxy S23 Ultra - 8 Samsung na svojim telefonima priprema veliku promjenu, koja je izazvala paniku u Googleu

Za sad nije poznato znači li to da će Samsung s Alphabetom dogovoriti korištenje Barda, Googleove inačice umjetne inteligencije na svojim uređajima, ili pak samo kupuju još malo vremena prije nego što se ipak odluče na dogovor s Microsoftom. 

Naime, dugo se već šuška kako u Samsungu žele smanjiti ovisnost svojih uređaja o Googleovim servisima te diverzificirati značajke svojih pametnih telefona. 

Samsungovi korisnici u Europi, zbog odredbi EU, prilikom prvog postavljanja pametnog telefona, mogu birati koju tražilicu žele koristiti, no to ne znači da kroz internetski preglednik ne mogu koristiti i neku drugu. Procjenjuje se da Google godišnje, od ugovora sa Samsungom zaradi oko 3 milijarde dolara. Iako u ukupnoj Googleovoj zaradi to nije velik iznos, sigurno im nije u interesu izgubiti ga. 

Izvor: WSJ

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti