Samsung predstavio SSD kapaciteta 30 TB

Samsung je već držao rekord na tržištu SSD-a velikog kapaciteta s diskom od 15,36 TB smještenim u 2,5-inčnom kućištu, a sada su taj kapacitet udvostručili.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 21.02.2018. / 12:35

Samsungov SSD (Foto: Samsung) (Foto: Samsung)

Sve je veća potražnja za sustavima za pohranu velike količine podataka, a kao odgovor na takve potrebe (poslovnih) korisnika Samsung je predstavio SSD kapaciteta čak 30,72 TB. Ova je kompanija već držala rekord na tržištu SSD-a velikog kapaciteta s diskom od 15,36 TB smještenim u 2,5-inčnom kućištu, koji su predstavili prije dvije godine, a sada su taj kapacitet udvostručili.

Novi disk, koji se sastoji od 32 NAND flash paketa kapaciteta 1 TB, osim s velikim kapacitetom, može se pohvaliti i odličnom brzinom zapisivanja i čitanja podataka – 1700 MB/s, odnosno 2100 MB/s. Riječ je o brzinama koje su otprilike četiri puta veće kada je u pitanju čitanje podataka u odnosu na prosječne SSD-ove, pohvalili su se iz Samsunga. Kako bi dočarali o kako je velikom kapacitetu riječ, u službenoj objavi za javnost napomenuli su kako se na ovaj disk smješten u malom 2,5-inčnom kućištu može pohraniti više 5700 Full HD filmova prosječne veličine oko 5 GB.

Kompanija je započela s proizvodnjom prvih količina novih diskova tijekom prošlog mjeseca, a do kraja godine planiraju proširiti seriju s novim diskovima manjeg kapaciteta, pa uskoro možemo očekivati i diskove kapaciteta 15,36 TB, 7,68 TB, 3,84 TB, 1,92 TB, 960 GB i 800 GB, koji bi trebali pomoći u tranziciji s klasičnih tvrdih diskova na SSD-ove u sustavima za pohranu podataka velikog kapaciteta financijskih, edukativnih, zdravstvenih, komunikacijskih servisa i kompanija te u drugim sektorima s velikom potrebom za pohranom podataka.

Izvor: Ars Tehnica

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti