Satelitske snimke otkrile zapanjujuću brzinu kojom Kina gradi svoj novi najmoderniji nosač zrakoplova

Američki vojni stručnjaci zapanjeni su brzinom kojom Kina gradi svoj treći nosač aviona. Tvrde da će zaploviti za najkasnije šest mjeseci.

Branimir Vorša | 10.11.2021. / 13:39

Novi kineski nosač aviona, s tehnologijom koja gotovo da će biti izjednačena s onom s kojom raspolaže i SAD, mogao bi biti dovršen i pušten u uporabu već u veljači iduće godine, tvrde vojni analitičari temeljem analize satelitskih snimki koje je napravio Center for Strategic and International Studies (CSIS).

Na tim se satelitskim snimkama može vidjeti nosač aviona, koji je poznat samo pod nazivom "Type 003", u fazi je koja je na rubu dovršetka. Snimke su napravljene 23. listopada iznad brodogradilišta Jiangnan u Šangaju.

Ugradnja velikih internih i eksternih komponenti, uključujući motore broda te sustav za lansiranje zrakoplova, čini se kao da je dovršena ili pred samim završetkom, tvrde iz CSIS-a.

Slika nije dostupna Pogledajte snimku testiranja američkog nosača zrakoplova na pučini koje je uzrokovalo potres od 3,9 stupnjeva!

Tek nekoliko dodatnih komponenti, poput radara i sustava naoružanja, čeka na ugradnju prije negoli taj brod može kliznuti u rijeku Yangtze, tvrde analitičari.

Temeljem dostupnih informacija te viđenog napretka u Jiangnanu, stručnjaci smatraju da će Type 003 biti porinut za ugrubo tri do šest mjeseci, tvrde iz CSIS-a u komentaru objavljenom 9. studenoga.

Jednom kad brod bude dovršen, bit će to treći kineski nosač aviona i njihov drugi po redu domaće proizvedeni nosač aviona.

No za razliku od prethodnih kineskih nosača aviona, Liaoninga i Shandonga, stručnjaci tvrde da će Type 003 imati još napredniju tehnologiju lansiranja zrakoplova, u smislu sustava katapultiranja, koji koriste američki nosači zrakoplova.

Raketa, ilustracija (Foto: Getty) Kineski "feniks" neuspješno se vinuo prema Zemljinoj orbiti

Taj novi sustav omogućit će Kini da lansira širi spektar zrakoplova s novog nosača na brži način i s više tereta koji ti zrakoplovi mogu nositi na sebi.

Bit će to prvi ulazak kineske vojske u moderne nosače aviona, kaže Mathew Funaiole iz CSIS-ova "projekta Kina".

To je poprilično značajan korak naprijed. Oni su se doista posvetili izgradnji programa nosača aviona i nastavljaju pomicati granice svojih mogućnosti, dodaje Funaiole.

Izvor: CNN/CSIS

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti