Ideja o posebnom „skejtu“, koji će se moći uhvatiti u koštac sa bilo kakvim terenom rođena je prije sedam godina, a sada se približila završnoj fazi...

Australac Andrew Fern, tvorac ovog skateboarda, koji vam može osigurati uživanje u vratolomijama neovisno o podlozi, potrošio je sedam godina da bi realizirao svoju viziju. Prvi Scarpar rođen je 2006., a od tada je doživio brojne modifikacije i što se tiče izgleda, ali i što se tiče motora koji ga pokreće. Usput je u razvoj uloženo između pet i šest milijuna američkih dolara!

„Nakon sedam godina, više nisam nestrpljiv“, tvrdi Fern. „Ovo jednostavno, naučio sam, nisu projekti koje možete realizirati preko noći. Cijena? Možda se nekome čini previše, ali to što je ovo „vozilo“ maleno, ne znači da nije komplicirano za napraviti. Baš suprotno, ovdje se radi o popriličnom broju dijelova koji moraju stati u maleno kućište.“

Konkretno, radi se o otprilike 150 dijelova električnog motora koji pogoni ovo maleno čudo, a u razvoj je utrošeno oko 15.000 inžinjerskih sati! Projekt je nekoliko puta, ponajviše zbog financijskih poteškoća, bio na rubu propasti, ali čini se kako će napokon proizvodnja Scarpar skateboarda zaživjeti. Fern se primaknuo na korak od ostvarenja sna.

Mnogi mu zamjeraju kako trajanje baterije od otprilike sat vremena nije nešto čime bi se mogao pohvaliti, ali Fern odgovara: „Uzmimo primjer snowboardinga. Ako odvojite osam sati za taj sport, sigurno nećete biti svih osam na snowboardu, veći dio vremena ćete potrošiti na vučnice. Mislim da je sat vremena sasvim ok.“ Očekivana cijena je između 4.000 i 5.000 američkih dolara. Posljednja testiranja obaviti će se u kolovozu, dok je početak prodaje planiran za kraj 2013. 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju