Šef tehnološke tvrtke poručio radnicima da ih neće otpustiti zbog umjetne inteligencije

Nithin Kamath nije optimist oko budućeg utjecaja umjetne inteligencije na čovječanstvo.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 15.05.2023. / 13:50

Roboti u administraciji (Foto: Getty Images)

Proteklih više od pola godine jedna od stvari koje su obilježile tehnološki sektor su otkazi te su brojne male, ali i neke od najvećih IT kompanija otpustile veliki broj svojih zaposlenika. Razlog za to leži u kombinaciji različitih faktora, od kojih neki korijene vuku još od pandemije. Jedan od budućih razloga zbog kojeg bi mnogi mogli ostati bez posla je - umjetna inteligencija.

Robot Ima li AI pilota u avionu? Umjetna inteligencija mogla bi u budućnosti upravljati putničkim zrakoplovima

O tome kako bi AI ljudima mogla uzeti poslove odavno se govori, a tek ćemo s vremenom saznati kako će umjetna inteligencija utjecati na tržište rada. Promjena će svakako biti i možemo očekivati da će biti radikalne, iako dio stručnjaka naglašava kako AI neće toliko zamijeniti ljude, već će biti neophodan alat za poslovanje koji će nam pomoći da budem brži i učinkovitiji.

Ipak, jasno je kako će, kao i u prijašnjim revolucijama koje su nastale nakon nekih velikih otkrića ili primjenom novih tehnologija i načina rada, dio ljudi ostati bez posla. Prema nekim predviđanjima poput stručnjaka iz Goldman Sachsa, samo u Europi zbog AI dugoročno je ugrožena čak četvrtina radnih mjesta.

Mnogima sigurno nije ugodno slušati takve informacije, no zato se barem u jednoj tehnološkoj kompaniji ne bi trebali brinuti oko otpuštanja zbog AI, barem ne u bližoj budućnosti. Nithin Kamath, izvršni direktor online brokerske kuće Zerodha, čija je tržišna vrijednost procijenjena na oko 2 milijarde dolara, svojim je zaposlenicima poručio kako ne trebaju strahovati da će ih zamijeniti umjetna inteligencija.

Nećemo otpustiti nikoga iz tima samo zato što smo implementirali novi komad tehnologije zbog kojeg je postojeće radno mjesto postalo nepotrebno, objasnio je na Twitteru novu internu politiku njegove kompanije vezanu uz umjetnu inteligenciju i anksioznost zbog potencijalnog gubitka posla koja se uvlači među zaposlenike sve većeg broja tvrtki.

Robot doktor AI u zdravstvu: U hrvatskim bolnicama već se koristi umjetna inteligencija

Kamath kaže kako prije 2 godine nisu pronašli niti jedan koristan način na koji bi mogli iskoristiti umjetnu inteligenciju u svom poslovanju, no od tada stvari su se itekako promijenile. S posljednjim velikim postignućima, mislimo da će konačno AI uzeti poslove i napraviti disrupciju u društvu, napisao je na Twitteru. Dodao je kako će mnoge kompanije otpustiti zaposlenike i za to optužiti umjetnu inteligenciju, a u tom će procesu kompanije zarađivati više, čime će rasti bogatstvo njihovih dioničara, čime će se samo pogoršati nejednakost u bogatstvu, što nije dobar ishod za čovječanstvo.

Trebat će nekoliko godina dok vidimo kakav će biti stvarni utjecaj umjetne inteligencije na čovječanstvo, a zbog takve situacije i nepredvidive budućnosti, Kamath kaže kako bi kompanije trebale dati svojim zaposlenicima vrijeme da se prilagode novoj stvarnosti, stoji u dugoj objavi Kamatha raspoređenoj u više tvitova.

Izvor: Fortune

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti