Predviđanja Goldman Sachsa o utjecaju AI-a na tržište rada: Umjetna inteligencija u Europi mogla bi zamijeniti četvrtinu radnih mjesta

Tek će vrijeme pokazati koliki će biti dugoročan utjecaj AI-a na tržište rada, a trenutačna predviđanja ne nude prevelik optimizam.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 30.03.2023. / 09:26

Otkaz (Foto: Getty Images)

Na temelju svega što smo tijekom posljednjih nekoliko mjeseci vidjeli s umjetnom inteligencijom nije teško zaključiti kako će tijekom sljedećih godina zbog AI-a mnogi izgubiti svoje poslove. Jasno je kako bi neka zanimanja mogla u potpunosti nestati ili će računala u njima zamijeniti većinu ljudi, a jedino je pitanje o kolikom broju otkaza je riječ.

Umjetna inteligencija, ilustracija Stručnjaci za AI traže pauzu: "Moćne sustave trebalo bi razvijati tek kad budemo sigurni u njihove učinke"

Tako nešto je teško izračunati i na otkaze će utjecati tempo rasta i razvoja AI-a, no stručnjaci iz investicijske banke Goldman Sachs dali su svoja predviđanja koja ne nude optimizam, iako u njemu ima i pozitivnih vijesti. U njihovom izvještaju naglašava se kako generativna umjetna inteligencija predstavlja “veliki napredak” te da već sada može stvarati sadržaj koji se ne može razlikovati od ljudskog rada, Zahvaljujući AI-u, iz ove banke očekuju kako će ukupna godišnja vrijednost roba i usluga na godišnjoj razini globalno rasti za 7 posto.

Takav bi AI, stoji u izvještaju Goldman Sachsa, mogla zamijeniti čak 300 milijuna poslova, pri čemu su posebno spomenuli SAD i Europu u kojima bi mogla zamijeniti čak četvrtinu radnih mjesta. No dobra vijest je da bi se zahvaljujući AI-u mogli otvoriti novi poslovi i umjetna inteligencija utjecat će na veliki rast produktivnosti.

Njen utjecaj osjetit će se u brojnim sektorima, a najugroženija su administrativna i pravna zanimanja koja bi mogla biti automatizirana u 46, odnosno 44 posto slučajeva. Umjetna inteligencija ipak neće previše utjecati na poslove poput građevine, održavanja i drugih u kojima je na prvom mjestu fizički ljudski rad.

Kako je za BBC rekao Carl Benedikt Frey s Oxforda, jedina stvar za koju možemo biti sigurni jest da ne znamo koliko će poslova zamijeniti generativni AI. Npr. zahvaljujući njoj i ljudi s prosječnim vještinama moći će objavljivati članke i eseje, što će povećati konkurentnost na novinarskom tržištu. Zbog toga, za očekivati je da će velika potražnja utjecati na smanjenje plaća, osim u slučaju da ne dođe do velike potražnje za tim poslovima.

To je usporedio s platformama poput Ubera. Prije GPS-a, poznavanje ulica Londona bilo je od krucijalne važnosti za taksiste, no uz navigaciju danas to nije toliko važna vještina. Zbog velike ponude na tom tržištu, smanjeni su prihodi iskusnih vozača taksija za oko 10 posto, objasnio je Frey. Slično bi se sad moglo dogoditi i s brojnim drugim poslovima, uključujući i one kreativne.

Aco Momčilović Razgovarali smo sa stručnjakom za AI: Umjetna inteligencija imat će značajan utjecaj na našu civilizaciju, a Hrvatska na tom polju ne stoji dobro

Ipak, kako navodi Torsten Bell iz think tanka Resolution Foundation, nije poznato kojom će se brzinom AI razvijati niti koliko će je kompanije integrirati u svoj posao tako da sva predviđanja treba uzeti s određenom dozom opreza.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti