Stručnjaci za AI traže pauzu: "Moćne sustave trebalo bi razvijati tek kad budemo sigurni u njihove učinke"

Autori ukazuju na rizike u vidu ekonomskih i političkih poremećaja te pozivaju programere da surađuju s vlastima i regulatornim tijelima.

Hina | 29.03.2023. / 16:00

Umjetna inteligencija, ilustracija (Foto: Getty Images)

  Elon Musk i skupina stručnjaka za umjetnu inteligenciju (AI) pozivaju na šestomjesečnu pauzu u razvoju sustava moćnijih od nedavno pokrenutog GPT-4, u otvorenom pismu u kojem upozoravaju na moguće rizike za društvo i čovječanstvo.

Ranije ovoga mjeseca, kompanija OpenAI u suradnji s Microsoftom objavila je četvrtu verziju programa GPT-a (Generative Pre-trained Transformer) koja je osvojila korisnike zbog širokih mogućnosti upotrebe, od skladanja pjesama do sažimanja dugačkih tekstova.

Aco Momčilović Razgovarali smo sa stručnjakom za AI: Umjetna inteligencija imat će značajan utjecaj na našu civilizaciju, a Hrvatska na tom polju ne stoji dobro

Pismo, koje je objavio neprofitni institut Future of Life i potpisalo više od tisuću ljudi uključujući Muska, poziva na pauzu u razvoju naprednih umjetnih inteligencija sve dok neovisni stručnjaci ne donesu sigurnosne protokole.

Moćne sustave AI-a trebalo bi razvijati tek kada budemo sigurni da će njihovi učinci biti korisni i da će se rizicima moći upravljati, piše u pismu.

Autori ukazuju na rizike u vidu ekonomskih i političkih poremećaja te pozivaju programere da surađuju s vlastima i regulatornim tijelima.

Kibernetička sigurnost, ilustracija I Europol upozorava na opasnosti koje prijete zbog umjetne inteligencije: Ova tri područja treba posebno držati na oku

Njihova zabrinutost podudara se s upozorenjem Europola koji je u ponedjeljak ukazao na brojne etičke i legalne probleme koje je donio ChatGPT, a tiču se moguće zloupotrebe za kibernetičke napade, širenje dezinformacija i cyberkriminala.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti