Šef NASA-e čestitao Kinezima na prvim fotografijama s površine Marsa i poručio: "Radujem se budućim otkrićima"

Šef NASA-e Bill Nelson dao je izjavu povodom prvih fotografija površine Marsa koje je poslao kineski rover Zhurong te čestitao Kinezima na uspjehu.

Branimir Vorša | 20.05.2021. / 14:04

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kina je tek druga zemlja u svijetu koja je uspješno sletjela roverom na površinu Marsa (iza SAD-a), a prije toga Kinezi su imali tek jedan neuspjeli pokušaj slanja letjelice u orbitu oko Crvenog planeta i to 8. studenoga 2011. godine.

Čestitke Kineskoj nacionalnoj svemirskoj agenciji na primitku prvih fotografija od rovera Zhuronga s Marsa! Kako raste međunarodna zajednica robotskih istraživača na Marsu, SAD i svijet se raduju otkrićima koje će Zhurong napraviti u unaprijeđivanju ljudskog znanja o Crvenom planetu. Radujem se budućim međunarodnim otkrićima, koja će pomoći u informiranju i razvoju sposobnosti za spuštanje ljuske čizme na Mars, poručio je Nelson.

Prve fotografije koje je napravio kineski rover Zhurong na Marsu prikazuju njegov pogled s platforme na kojoj je sletio i pogled na njegove solarne panele.

Kineski znanstvenici nadaju se da će iz Zhuronga uspjeti izvući najmanje 90 dana u punoj operativnoj spremi.

Zhurong je sletio na područje Utopia Planitia, koje predstavlja ogroman teritorij na sjevernoj hemisferi Crvenog planeta.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti