ShadePot riješio problem urbanih toplinskih otoka u samo 24 sata i zaradio 15 tisuća kuna

U napetoj je završnici stručni žiri između šest odličnih pitcheva odabrao tim ShadePot za pobjednika.

Martina Čizmić | 29.10.2018. / 12:50

Timovi Climathona (Foto: RAZA) (Foto: RAZA)

U samo 24 sata četrdesetak mladih ponudilo je čak šest dobrih rješenja za problem klimatskih promjena u gradu. Svi su oni sudjelovali na prvom zagrebačkom Climathonu, događanju koje je bilo organizirano u sklopu svjetskog pokreta posvećenog rješavanju najzahtjevnijih klimatskih izazova, a koji se simultano odvijao na čak 114 svjetskih lokacija.

Ovaj se događaj natjecateljskog tipa realizira kao 24-satni hackaton s ciljem generiranja odgovora na izazove zadane od strane gradova. Tako su natjecatelji razvijali rješenja s temom urbanih toplinskih otoka te mahom osmišljavali koncepte inovativnog ozelenjavanja našeg grada.

Šest timova u koje su se u petak natjecatelji formirali razrađivalo je svoja rješenja do kasno u noć, a subota ujutro bila je posvećena usavršavanju njihovih pitch prezentacija.

U napetoj je završnici stručni žiri između šest odličnih pitcheva odabrao tim ShadePot za pobjednika. Grad Zagreb najboljem je rješenju dodijelio 15.000 kuna, dok su prvoplasirani i drugoplasirani tim također dobili mogućnost šestomjesečnog korištenja ZICER-ove infrastrukture.

Iznimno mi je drago da je Climathon Zagreb izazvao ovakav pozitivan odjek i generirao odlična projektna rješenja za jedan vrlo specifičan klimatski problem, koji svi mi u Gradu, nažalost, doživljavamo sve više. Velika hvala svim timovima, mentorima i organizatorima na organizaciji ovogodišnjeg Climathona i nadam se da je ovo samo početak jedne jako lijepe priče koju ćemo dalje zajedno razvijati, izjavio je Ivan Ivanković, pomoćnik pročelnice za energetiku, gospodarenje energijom i energetski održivi razvoj ispred Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša.

Ovo iskustvo bilo je zaista edukativno. Mislim da smo upoznali jako pametne i uspješne ljude. Stvarno je bilo fantastično i još uvijek smo malo u deliriju, podijelila je s nama Mia Agapito, voditeljica pobjedničkog tima ShadePot.

Tijekom događanja natjecatelji su bili vođeni stručnim mentorima, a u prvom su se dijelu programa imali prilike inspirirati i nizom kratkih znanstvenih predavanja.

Bilo je jako dinamično i uzbudljivo. Neki članovi timova ovdje su se prvi put upoznali, ali nevjerojatno je što su uspjeli producirati za samo nekoliko sati. Razradili su kako bi točno poslovni model trebao izgledati i na koji način bi mogli ostvarivati profit. Fascinirana sam s učinjenim u protekla 24 sata, istaknula je mentorica i moderatorica događaja Ana Veir.

Climathon Zagreb organizirali su ZICER, REGEA, Sveučilište u Zagrebu i Impact Hub Zagreb koji čine dio konzorcija novouspostavljenog EIT Climate KIC Huba za Hrvatsku. Climate-KIC Hub dio je Regionalne inovacijske sheme Europskog instituta za inovacije i tehnologiju (EIT RIS). EIT RIS radi na akceleraciji klimatskih inovacija u Europi te pomaže i posreduje u povezivanju postojećih hubova za inovacije u 12 država središnje, istočne i južne Europe. Na taj način osigurava paneuropski doseg te jača i potiče kapacitete za inovacije preko čitavog kontinenta.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti