Sigurnija vožnja: Pametni satovi smanjit će broj prometnih nesreća

Pametni satovi obavještavat će računalo automobila o zdravstvenoj stanju vozača pa će, ako je vozač umoran ili pod stresom, računalo biti pažljivije prilikom promjene traka i držat će veći razmak

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 21.01.2016. / 09:07

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Tehnološke i automobilske kompanije ulažu milijarde dolara u razvoj novih tehnologija koje bi trebale omogućiti bolju i sigurniju vožnju, odnosno sve veći utjecaj tehnologije i računala koji bi polako trebali preuzimati upravljanje automobilima. Jedna od kompanija koja radi na integraciji napredne tehnologije u svoje automobile jest i Ford te njihovi inženjeri trenutno razvijaju tehnologiju za povezivanje pametnih satova i fitness narukvica s računalnim sustavom automobila kako bi se povećala sigurnost. Oni žele iskoristiti zdravstvene informacije koje o korisnicima prikupljaju pametni i nosivi gadgeti i, putem posebnih aplikacija koje će biti dostupne u računalnom sustavu automobila, prilagoditi način vožnje tim podacima.

Tako, ako informacije s ovih uređaja pokažu da se vozač nije dobro naspavao i da je umoran, računala u Fordovim automobilima automatski će 'povećati pozornost' i osjetljivost tehnologije koja prati kretanja automobila unutar traka. Također, ako informacije iz nosivih uređaja ukazuju da vozaču npr. srce brže kuca i da je pod stresom, računalni sustav automobila reagirat će povećanjem razmaka između automobila, kako bi vozač imao više vremena za reakcije na eventualne probleme u prometu. Informacije dobivene na ovakav način koje uključuju tlak, otkucaje srca i slično koje će automobili dobiti od gadgeta najviše bi mogle koristiti u poluautonomnim načinima vožnje u kojima računala preuzimaju dio kontrole u određenim situacijama (poput kretanja u koloni, na autocesti i slično). Dobrom implementacijom ovih tehnologija i njihovim daljnjim razvojem, pametni satovi i drugi nosivi gadgeti, zajedno sa sve naprednijim računalima u automobilima, trebali omogućiti još sigurniju vožnju i manje prometnih nesreća.

Također, u Fordu testiraju i načine signaliziranja putem kojih bi automobil obavijestio vozača kako, zbog npr. radova na cesti ili prometne nesreće, on mora preuzeti potpunu kontrolu nad automobilom i povećati pozornost, a takvi signali mogli bi uključivati vibriranje pametnih satova i narukvica ili paljenje svjetla upozorenja na signalnoj ploči automobila. U Fordu testiraju i verziju MyFord Mobile aplikacije za pametne satove putem koje bi vlasnici automobila glasovno mogli otključati, zaključati i locirati svoje automobile.  

Izvor: ZDnet

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti