Sigurnosne službe poslale upozorenje Googleu i Meti zbog sumnjivog ponašanja kineskih brodova

Amerikanci tvrde da kineski brodovi namjerno gase telekomunikacijske uređaje kako bi namjerno prikrili lokaciju.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 21.05.2024. / 12:45

Brod za postavljanje kabela (Foto: Getty Images)

Internetski promet između kontinenata ovisi o velikom broju podvodnih kabela koji su, među inim, i u djelomičnom vlasništvu velikih tehnoloških kompanija. Takvi prekooceanski kablovi postavljaju se na velikim dubinama, njihovo postavljanje traje mjesecima i stoji jako puno novaca, dok se za njihovo održavanje koriste specijalizirane tvrtke. Neke od tih kompanija imaju sjedište u Kini, što bi, prema posljednjim medijskim izvještajima, moglo biti prilično problematično.

Brzina interneta, ilustracija Istraživači osmislili kako poslati podatke običnim optičkim kabelom nekoliko milijuna puta brže  

Naime, američke sigurnosne službe upozorile su više kompanija, među kojima su i Google i Metu, da bi kineski brodovi specijalizirani za održavanje i popravljanje tih brodova mogli “petljati” oko tih kabela, čime mogu ugroziti ne samo komercijalne, već i vojne podatke. Naglasak je posebno stavljen na kabele u Pacifičkom oceanu koji povezuju SAD-a i Aziju te na kinesku kompaniju SB Submarine Systems (SBSS) koja je dio državne tvrtke China Telecom, a čiji je jedan od glavnih direktora član partije.

Kako bi se osigurala sigurnost tih podvodnih kabela, dogovoreno je da se brodovi uključeni u njihovo održavanje i popravke prate putem satelita zahvaljujući kojima će uvijek biti poznata njihova lokacija. No prema izvještaju američkih medija koji su bazirani na neimenovanim izvorima upoznatim sa situacijom, brodovi SBSS-a često isključuju transpondere i time prikrivaju svoju lokaciju. Zbog takvog ponašanja kineskih brodova, odnosno gašenje i paljenje uređaja za praćenje lokacije, sigurnosne službe su na potencijalnu opasnost upozorile i Bidenovu administraciju.

Postoji više razloga za zabrinutost, ako se kineski brodovi u tajnosti motaju oko prekooceanskih podvodnih kablova. Američki dužnosnici tako spominju mogućnost krađe intelektualnog vlasništva, praćenje podataka te identificiranje vojnih komunikacijskih veza. Mediji posebno naglašavaju trenutačnu geopolitičku situaciju u kojoj se svijet nalazi, prvenstveno sve veće napetosti između Kine i SAD-a.

  Googleov novi kampus Kakva blamaža: U novom kampusu Google je mislio na sve, samo ne na ono najvažnije

No treba naglasiti i još jednu stvar. A to je da postoji mogućnost da su brodovi nestali s radara ne zbog namjernog gašenja telekomunikacijske opreme, već zbog slabog satelitskog signala, što ne bi bilo nemoguće. Dok iz SBSS-a (još) nisu komentirali ove medijske natpise, reagirali su iz kineske ambasade u SAD-u. Njihovi dužnosnici, naravno, kažu kako kineske tvrtke posluju u skladu sa zakonom te se protive stvaranju negativnog publiciteta i širenju negativnih informacija o njima.

Izvor: NY Post 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti