Povezivanje Europe i Japana optičkim kabelom napokon se pomaknulo s mrtve točke

Kabel će biti postavljen od Skandinavije, preko Grenlanda, Kanade i Aljaske do Japana i smanjit će kašnjenja u prijenosu podataka između Frankfurta i Tokia za oko 30 posto.

Hina | 02.12.2022. / 14:10

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Projekt postavljanja prvog optičkog kabela koji će Europu duž sjevernoameričke obale Arktičkog oceana povezati s Japanom osigurao je prvo ulaganje, priopćio je u petak konzorcij Far North Fiber.

Prvotni plan postavljanja kabela duž ruske obale Arktika u suradnji s drugim najvećim ruskim operatorom mobilne telefonije Megafonom otkazan je prošle godine.

Slika nije dostupna Ozbiljno upozorenje znanstvenika: Svijet nije spreman na “internetsku apokalipsu”

Plan je odbačen zbog pojačanog protivljenja Rusije postavljanju kabela na njezinom teritoriju, priopćila je finska tehnološka kompanija Cinia koja vodi konzorcij.

Uz Ciniju, njegove su članice i američki Far North Digital i japanski Arteria Networks.

Možda smo vidjeli i druge znakove jačanja nacionalizma u Rusiji, a iskusili smo ga i u provedbi projekta, rekao je izvršni direktor Cinie Ari-Jussi Knaapila.

Kabel će biti postavljen od Skandinavije, preko Grenlanda, Kanade i Aljaske do Japana i smanjit će kašnjenja u prijenosu podataka između Frankfurta i Tokia za oko 30 posto, rekao je Knaapila.

Slika nije dostupna Google iskoristio optički kabel na dnu oceana za otkrivanje velikih potresa: "To je velik korak"

Troškovi projekta iznosit će oko 1,1 milijardu eura, a trebao bi biti pušten u upotrebu do kraja 2026. godine.

Nordijska mreža NORDUnet, koja povezuje norveške, danske, švedske, finske i islandske istraživačke i obrazovne institucije, priopćila je da je potpisala pismo namjere s Far North Fiberom o ulaganju u jedan od 12 planiranih parova vlakana unutar kabela.

Far North Fiber još nije izvijestio o iznosu ulaganja, no izvor je rekao da je jedan par vlakana stoji oko 100 milijuna eura, uz dodatni trošak održavanja kroz 30 godina od 100 milijuna eura.

Europu i Aziju trenutno povezuju mrežni kabeli većinom postavljeni u Sueskom kanalu, gdje im prijeti oštećenje zbog gustog brodskog prometa, kazao je Knaapila.

Internet Znanstvenici postigli nevjerojatnu brzinu interneta: 1000 filmova mogu skinuti u manje od sekunde

Svi smo sve više ovisni o internetu, a njegova upotrebljivost ovisi o broju alternativnih ruta, naglasio je.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti