Ozbiljno upozorenje znanstvenika: Svijet nije spreman na “internetsku apokalipsu”

Ne treba niti naglašavati koliko je cijeli svijet danas ovisan o internetu, a jedan događaj mogao bi ozbiljno poremetiti rad podvodnih kabela, odnosno žila kucavica globalnog interneta.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 30.08.2021. / 12:29

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Velike solarne oluje iznimno su rijetke te je u proteklih stoljeće i pol na Zemlji zabilježene samo nekoliko slučajeva takve jače oluje. Posljednja umjerene jakosti zabilježena je krajem osamdesetih, kada je dio Kanade ostao bez struje na devet sati. Taj nam je slučaj pokazao potencijalne posljedice solarnih oluja, no niti jedna se nije desila u posljednja tri desetljeća kada je nastala globalna internetska veza tako da nikome nije jasno što bi se točno moglo dogoditi s internetom u takvom slučaju.

Slika nije dostupna Astronomi upozoravaju NASA-u: Povratku čovjeka na Mjesec prijeti ubojita solarna oluja, misiju treba provesti do 2025.

Sigurno je samo jedno - svijet i internetska infrastruktura na to nisu spremni. Što se može dogoditi kada svijet nije spreman na takav neki radikalan događaj koji može promijeniti naše živote pokazala je pandemija novog koronavirusa. Znanstvenici sa sveučilišta u Kaliforniji odlučili su istražiti što bi se moglo dogoditi u slučaju velike solarne oluje, odnosno kakvi bi sve problemi mogli nastati u slučaju “oblaka magnetiziranih solarnih čestica” koji bi pogodili Zemlju. Njihov rad, pesimistično nazvan Solarne superoluje: Planiranje za internetsku apokalipsu” razmatra scenarije utjecaja solarnih oluja i nestanka struje na širem području na dostupnost i stabilnost interneta.

Udar na žilu kucavicu globalnog interneta

Posljedice takve oluje, pokazuje istraživanje, pogotovo na podvodne kablove koji su žila kucavica globalnog interneta, mogle biti katastrofalne. Kao glavni razlog spominju se problemi s uređajima za pojačavanje signala. Naime, kako bi se podaci mogli prenositi na velike udaljenosti u takvim kablovima, na njima su postavljeni posebni uređaji za pojačavanje signala. Dok sami kablovi nisu ugroženi solarnim olujama, problema s radom mogli bi imati upravo ti uređaji za pojačavanje signala. Ako više njih prestane s radom, to bi moglo utjecati na cijeli kabel, zbog čega bi došlo do prekida internetske veze na cijelom kabelu.

Dobra je vijest da takve solarne oluje ne bi nanijele preveliku štetu lokalnoj i regionalnoj internetskoj infrastrukturi čak i u slučaju velike solarne oluje. No bez obzira na to i netaknutu lokalnu infrastrukturu, prestankom rada podvodnih kablova i ta bi mjesta mogla ostati offline, a znanstvenici su objasnili i zašto. Naime, oni su povezanost s mrežom usporedili s cijevima i zgradi - iako cijevi do stanova mogu raditi bez problema, ako voda ne prolazi kroz glavnu cijev na koju su povezane cijevi iz svih stanova, oni neće imati vodu. Slično je, dakle, i s internetom u slučaju da podvodni kabeli prestanu s radom.

Utjecaj solarnih oluja ne bi se osjetio jednako na cijeloj Zemlji te, kako naglašava Sangeetha Abdu Jyothi koja je radila na istraživanju, velikih problema mogli bi imati kablovi postavljeni u Atlantskom i Pacifičkom oceanu, a manjih oni koji povezuju Aziju i dio su čvorišta kablova oko Singapura. Na Wiredu naglašavaju kako je protok globalnog interneta napravljen tako da se, u slučaju problema na jednom mjestu, promet prebacuje na druge kablove. U takvim slučajevima veza bi bila sporija, ali korisnici bi i dalje mogli surfati internetom. No u slučaju velike solarne oluje koja bi onemogućila rad više takvih glavnih kablova, došlo bi do destabilizacije globalne mreže.

Znanstvenici nemaju iskustvo iz prakse

U slučaju velikih solarnih oluja, upozoravaju znanstvenici, opasnost prijeti i uređajima u zemljinoj orbiti, što znači da bi moglo doći i do poremećaja u radu uređaja za globalno pozicioniranje te satelitskog interneta.

Slika nije dostupna Kako zvuči kad se kozmički oganj odbije od Zemljina magnetnog štita? Poslušajte, zvukovi su jezivi

Jedan od problema je što do sada nismo imali konkretnog iskustva sa solarnim olujama i njihovim utjecajem na internetski promet jer su takve oluje rijetke. Kompanije koje upravljaju mrežom više su orijentirane na konkretne izazove s kojima se češće susreću poput hakiranja i vremenskih nepogoda, dok su im solarne oluje u potpuno drugom, odnosno trećem planu. Neki smatraju da bi geomagnetska ometanja mogla rezultirati katastrofalnim scenarijem, dok drugi smatraju da to ne bi bio tako veliki događaj. Ja sam negdje u sredini, komentirao je za Wired Thomas Overbye, direktor istraživačkog instituta Smart Grid Center na sveučilištu Texas.

I on je naglasio kako je to nešto na što bi cijela industrija trebala biti spremna, odnosno trebali bi imati alate i odgovor s kojim smanjili posljedice koje bi solarne oluje mogle izazvati na globalnu internetsku povezanost.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti