Japanci ponovno dokazali da su najbrži: Napravili optički kabel koji prenosi podatke neviđenom brzinom

NICT-jev sustav koristi eksperimentalno optičko vlakno s četiri jezgre koje se nalaze u kabelu koji je otprilike iste veličine kao standardni optički kabel.

Martina Čizmić | 19.07.2021. / 07:38

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Istraživači u japanskom Nacionalnom institutu za informacijsku i komunikacijsku tehnologiju (NICT) oborili su rekord u brzini prijenosa podataka na internetu. Uspjeli su poslati nevjerojatnih 319 terabita u sekundi, što je dvostruko više od prethodnog rekorda koji su samo godinu ranije postavili inženjeri iz Japana i Velike Britanije. Kad se to preračuna u omjer brzine u sekundi po kilometru, brzina je još impresivnija i iznosi 957 petabita u sekundi po kilometru. Samo za usporedbu, kućni korisnik koji koristi optički kabel kao vezu na internet može imati brzinu protoka informacija do 250 Mbps, dok poslovni korisnici mogu imati brzinu i do 1 Gbps. Brzina koju su japanski znanstvenici postigli tako je 957.000.000 Gbps odnosno 957 milijuna puta brža.

Naravno, testiranje nije provedeno u stvarnim, već u laboratorijskim uvjetima uz korištenje napredne optičke tehnologije. Naime, klasični optički kablovi, kakvi se trenutačno koriste u svijetu, sastoje se od jezgre i brojnih zaštitnih omotača koji štite jezgru, odnosno podatke koji prolaze jezgrom. NICT-jev sustav koristi eksperimentalno optičko vlakno s četiri jezgre koje se nalaze u kabelu koji je otprilike iste veličine kao standardni optički kabel.

Kako su istaknuli u stručnom radu, "višejezgreni kabel sa standardnim promjerom privlačan je za rano uvođenje jer je kompatibilan s konvencionalnom kablovskom infrastrukturom".

NICT je podatke slao kroz namotane dijelove optičkog vlakna koji su simulirali prijenos podataka na udaljenosti od 3000 kilometara, bez gubitka signala ili brzine. Kako bi poslali podatke, japanski znanstvenici koristili su 552-kanalni laser koji podatke šalje na različitim valnim duljinama te su ih provukli kroz pojačala napravljena od rijetkih minerala kako bi postigli tu nevjerojatnu brzinu.

Iako korištenje takvih materijala poskupljuje proizvodnju opreme, a time i prijenos podataka, istraživači ističu da su takva pojačala zamišljena da se koriste za "guranje" podataka na velikim udaljenostima.

Zanimljivo, tim koji je razvio novi kabel i postigao rekordnu brzinu prijenosa podataka kao glavnu inovaciju ističe upravo sam četverojezgreni kabel, a ne brzinu prijenosa podataka.

Nadamo se da će takva optička vlaka u praktičnoj primjeni omogućiti prijenos podataka velikim brzinama u bliskoj budućnosti, čime bi se mogla realizirati izgradnja glavnih autocesta komunikacijskog sustava, potrebnih za širenje novih komunikacijskih usluga i nakon 5G, istaknuli su u svom radu objavljenom na stranicama NICT-ja.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti