Sprema nam se Sunčeva oluja koja bi mogla uništiti moderan način života, ali ne znamo kad

Nitko točno ne zna kad bi se takva oluja mogla dogoditi, ali su znanstvenici sigurni da će do nje jednom doći.

Martina Čizmić | 12.03.2019. / 15:25

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Sunčeve oluje redovan su događaj koji oduševljava astronome, a na običnog čovjeka nema neki konkretan utjecaj. No, svako toliko dogodi se velika Sunčeva oluja koja prema Zemlji izbaci veliko elektromagnetsko polje. Znanstvenici upozoravaju kako bi takva jedna oluja uskoro mogla zahvatiti Zemlju.

Analizirajući čestice pohranjene u ledu na Greenlandu, znanstvenici su otkrili kako su Sunčeve oluje redoviti događaji u životnom ciklusu Sunca. No, otkrili su i kako se prije 2600 godina dogodila Sunčeva oluja koja je bila 10 puta jača od bilo koje oluje zbilježene u modernoj astronomiji.

I dok se Sunčeva oluja prije 2600 godina manifestirala kroz pojavu aurore borealis južnije no što ju je inače moguće vidjeti, takva bi oluja danas imala mnogo teže posljedice. Snaga njenog magnetskog polja mogla bi uništiti satelite, komunikacijske i električne sustave odnosno vratiti nas u vrijeme prije interneta, televizije pa čak i struje. Nekoliko slabijih oluja koje smo do sad imali prilike iskusiti uzrokovalo je velike probleme s opskrbom električnom energijom u Kanadi i Švedskoj.

Ako se Sunčeva oluja dogodi danas, imala bi ozbiljne posljedice na naše visokotehnološko društvo, upozorava dr. Raimund Muscheler sa Sveučilišta Lund.

Upravo zato znanstvenici ističu kako bi trebalo razmisliti i razviti sustave obrane, ali i napraviti rezervni plan u slučaju da nas Sunčeva oluja zaista vrati 200 ili više godina u prošlost.

Problem je samo što nitko ne može sa sigurnošću prognozirati kad će se takva velika oluja dogoditi.

Izvor: Independent
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti