Kako zvuči kad se kozmički oganj odbije od Zemljina magnetnog štita? Poslušajte, zvukovi su jezivi

Europska svemirska agencija iskoristila je četiri svemirske letjelice u orbiti oko Zemlje, okupljene u misiju Cluster, kako bi elektromagnetsko zračenje uzrokovano solarnim olujama koje udara u Zemljinu atmosferu pretvorila u zvuk. Rezultat koji su dobili zvuči jezivo.

Branimir Vorša | 20.11.2019. / 08:26

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Magnetosfera, odnosno Zemljino magnetsko polje koje proizvodi tekuća jezgra našeg planet, služi nam kao štit od štetnih zračenja iz svemira. Da ga nemamo, prva solarna oluja doslovno bi zakuhala stvari na Zemlji.

Znanstvenici su prvi put zabilježili kako zvuči kad se nabijene čestice odbiju od magnetosfere i sudare s česticama iza sebe, na taj način proizvodeći magnetoakustične valove.

Slika nije dostupna Merkur priredio rijedak nebeski šou i "prošetao" se između Zemlje i Sunca

Slika nije dostupna Sprema nam se Sunčeva oluja koja bi mogla uništiti moderan način života, ali ne znamo kad

Takav zvuk doista je teško opisati riječima, no ta svemirska glazba sigurno će biti jeziva za mnoge koji poslušaju kako zvuči.

ESA je na taj način u zvuk pretvorila šest solarnih oluja te je otkriveno da su valovi solarne oluje znatno kompleksniji nego što se to dosad smatralo.

I tako dok su aurore koje nastaju pri sudaru solarnih oluja sa Zemljinom atmosferom predivan prizor, zvukovi koji pritom nastaju dijametralno su suprotni.

Poslušajte kako zvuči kad se kozmički oganj odbije od Zemljina magnetnog štita.

Izvor: RT

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti