Google iskoristio optički kabel na dnu oceana za otkrivanje velikih potresa: "To je velik korak"

Optički kabel koji se nalazi na dnu Tihog oceana, dug 10.000 kilometara i u vlasništvu Googlea može se koristiti za otkrivanje seizmičkih aktivnosti duboko ispod površine mora kao i oceanskih valova.

Branimir Vorša | 26.02.2021. / 09:48

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Tim znanstvenika iz Googlea predvođen Zhongwen Zhanom s Kalifornijskog instituta za tehnologiju u Pasadeni, iskoristio je podatkovni promet iz jednog od Googleovih optičkih kabela kako bi izmjerio promjene pritiska i napetosti u samom kabelu. Analizom tih podataka, tim je mogao otkriti potrese i oceanske valove koji nastaju tijekom oluja iznad oceana.

Tijekom perioda od devet mjeseci Zhanov tim zabilježio je oko 30 bujanja valova nakon oceanskih oluja te oko 20 potresa magnitude preko pet stupnjeva, odnosno dovoljno jakih da nanesu značajnu materijalnu štetu. Među potresima koje su otkrili bio je i potres pored Oaxace u Meksiku snage 7,4 stupnja iz lipnja 2020. godine. Tim je htio otkriti i tsunami, no tad se on nije dogodio.

Postavljanje i održavanje geofizičkih instrumenata na oceansko dno je teško i skupo pa su podvodne sizmičke stanice zapravo rijetkost. Francuski znanstvenik Anthony Sladen sa Sveučilišta Cote d'Azur kaže da je studija američkih znanstvenika velik korak prema iskorištavanju pogodnosti koje pružaju postojeći kablovi na dnu oceana.

I prije su postojali pokušaji da se optički kablovi iskoriste kao seizmički senzori, ali su oni zahtjevali specijaliziranu lasersku opremu na oba kraja kabela ili korištenje posebnih optičkih niti unutar samog kabela. Takvih niti u kabelu nema previše pa bi odvajanje nekih za otkrivanje potresa bilo teško.

Zhan kaže da je pristup njegovog tima korištenjem postojećih optičkih niti za podatkovni promet fleksibilniji i izvediv jer ne zahtjeva postavljanje nove infrastrukture.

To je uzbudljivo jer ako bi se i samo dio milijuna kilometara podmorskih optičkih mreža iskoristio u svrhu senzora, to bi dovelo do velikih poboljšanja u količini i pokrivenosti seizmičkih podataka, ističe Zhan.

Strudija koju su proveli Zhan i njegov tim objavljena je u znanstvenom časopisu Science.

Izvor: New Scientist

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti