"Silicijska dolina Mediterana": Split je tehnološki grad budućnosti!

"Parola Split kao Silicijska dolina Mediterana je vizija kojoj težimo. Ugledali smo se na najbolje i nastojat ćemo implementirati sustav vrijednosti kojim se vodi srce svjetske tehnološke industrije, kako bi izgradili bolju zajednicu u Splitu"

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 03.03.2018. / 09:29

Galerija

Split Tech City priča je od koje bi cijela Hrvatska mogla puno toga naučiti – znanje, volontiranje, rad s mladima i njihova edukacija, stvaranje idealne radne okoline i uvjeta, kao i nevjerojatan entuzijazam pojedinaca koji su uložili godine truda u projekt Splita kao tehnološkog grada budućnosti već sada pokazuju odlične rezultate. Dio mladih ne samo da ne napušta Split, već je ovaj grad postao privlačna poslovna i životna destinacija za programere iz Hrvatske, ali i iz cijelog svijeta.

Udruženje Split Tech City prije dvije godine pokrenuli su Toni Trivković i Antonio Šerić, a tome što su sve do sada napravili i kakvi su im planovi za budućnost, u razgovoru za Zimo ispričao nam je Toni.

Možete li nam ukratko opisati što je Split Tech City – tko stoji iza projekta, kako ste došli na ideju o njegovom pokretanju i koji su konkretni ciljevi koje želite postići.

Split Tech City prvo je formalno udruženje splitske tehnološke zajednice u koje su uključene tvrtke, pojedinci, meetupovi, udruge i institucije. Udrugu smo prije dvije godine pokrenuli dopredsjednik Antonio Šerić i ja. Uz stvaranje vlastitih tvrtki nas dvoje godinama konzistentno povezujemo lokalnu tehnološku zajednicu preko Mobile Monday i OpenCoffee meetupa. Na ideju smo došli jer smo obojica bili svjesni da se splitski tehnološki ekosustav počeo ubrzano razvijati, međutim nedostajala je udruga koja će formalno okupiti sve dionike ekosustava te jasno prikazati njegovu vrijednost.

Cilj “Split Tech Cityja” je povezati sve pojedince, tvrtke, udruge i institucije u propulzivnom tehnološkom sektoru, poticati razvoj inovativnih projekata te aktivno educirati i usmjeravati mlade naraštaje prema iznimno traženim i visoko plaćenim tehnološkim zanimanjima.

Recite nam nešto i o projektu Startup.hr, kao i o vašim prijašnjim aktivnostima – organizirali ste okupljanja, druženja i edukacije. Je li vas pozitivan dojam s takvih okupljanja motivirao na sljedeći veliki korak, Split Tech City?

Startup.hr je i dalje udruga koja formalno stoji iza branda Split Tech City. Organizirali smo besplatne radionice za studente, druženja, livestreamali događaje preko našeg YouTube kanala, kroz naš portal stvarali sadržaj relevantan za splitsku tehnološku scenu, bili smo partneri u organizaciji Hack4Split i GEWathon hackathona te smo organizirali Dan tech meetupa.

Split Tech City (Foto: Toni Trivković) (Foto: Toni Trivkovi?)

Sve što smo do sada napravili je bilo na volonterskoj bazi. Naš je angažman i entuzijazam zajednica primijetila i kroz intenzivne razgovore s pojedincima, tvrtkama i udrugama smo zaključili da je Split Tech City sveobuhvatniji naziv za ono što želimo postići. Redefinirali smo svoju viziju i misiju te od sada splitska tehnološka scena udruženo ide naprijed.

Kakva je vaša vizija Splita budućnosti te kakva je njegova perspektiva kao "mediteranske Silicijske doline", kako se često u medijima spominje?

U Splitu već duže vrijeme djeluju tvrtke koje razvijaju rješenja za globalna tržišta. To su tvrtke koje su svjesne da će one biti uspješnije što je bolje lokalno okruženje. Nema sebičnosti u njihovom djelovanju već aktivno pomažu razvoj lokalne zajednice kroz dijeljenje know-howa bilo to kroz organizaciju meetupa, radionica ili konferencija. To je način djelovanja koji mi promoviramo i kroz koji nam je cilj stvoriti nove lidere i bolji kadar. Do nedavno se broj meetupa mogao nabrojiti na prste jedne ruke, nije postojao coworking prostor.

Danas se u Splitu organizira preko 15 aktivnih meetupa, postoje 4 coworking prostora, 5 tehnoloških konferencija te u gradu svaki mjesec boravi preko 100 digitalnih nomada. Taj konkretniji napredak se dogodio kroz zadnje tri godine.

S obzirom na konstantni napredak splitskog tehnološkog sektora, ali i splitske tehnološke zajednice, realna je vizija Splita kao tehnološkog grada u budućnosti. U stvaranju takvog Splita sudjelovat će i Split Tech City, kroz konkretne ciljeve, kao što su povećanje tehnološkog kadra, poticanje razvoja startupova, povećanje broja tehnoloških tvrtki.

Parola Split kao Silicijska dolina Mediterana je vizija kojoj težimo. Ugledali smo se na najbolje i nastojat ćemo implementirati sustav vrijednosti kojim se vodi srce svjetske tehnološke industrije, kako bi izgradili bolju zajednicu u Splitu. Kroz Split Tech City poticat ćemo zajednicu da nesebično dijeli svoja znanja i iskustva te konstantno promicati mentalitet otvorenosti.

Možete li nam objasniti koliko vam su u osnivanju Split Tech Cityja i općenito u ranim projektima pomogle gradske i županijske institucije, odnosno kakav je odaziv politike i političara na vaše projekte. Hoće li se ta suradnja nastaviti i kako?

Split Tech City (Foto: Toni Trivković) (Foto: Toni Trivkovi?)

Do nedavno je sve funkcioniralo bez podrške institucija, isključivo smo s vlastitim resursima radili za dobrobit grada i građana Splita. Splitsko-dalmatinska županija je prepoznala i podržala naše aktivnosti, a uopće ne sumnjamo u podršku i gradskih institucija. Tehnološke tvrtke i stručnjaci koje povezujemo Split Tech Cityjem veliki su i važan dio lokalnog gospodarstva i zaslužuju svu pomoć i podršku.

SD županija je nedavno započela projekt “ICT županija” koji ima za cilj potaknuti značajniji rast cijelog ICT sektora u gradu, ali i županiji te smo zbog istog cilja idealni partneri. Već smo aktivni u pripremi županijskog IT centra (coworking i inkubator prostor) u bivšoj “Varteksovoj” robnoj kući pokraj FESB-a.

Jedan od velikih problema Hrvatske su mladi koji ne mogu naći posao u Lijepoj našoj j i napuštaju je u potrazi za poslovima, odnosno bolje plaćenim poslovima. Imate li neku viziju kako mlade iz Hrvatske, koji traže posao u inozemstvu, privući u Split. Što bi sve Split mogao ponuditi hrvatskim, ali i svjetskim programerima?

Već imamo primjere gdje su Slavonci došli raditi u Split kao programeri. Još ih nismo uspjeli prebaciti na pršut, ali mi u Splitu volimo i kulen. Šalu na stranu, uvjeti koje lokalne tvrtke nude su super, kvaliteta života je super, lokalna scena se ubrzano razvija i sigurni smo da će pozitivno ozračje koje stvaramo privući talente iz svih dijelova Hrvatske.

Vezano uz odlazak mladih iz Hrvatske, u Splitu imamo obrnutu situaciju, točnije puno primjera stranaca koji su došli živjeti i raditi u Split.

S nekima od njih smo napravili i video intervju, pogledajte npr. intervju s vlasnikom globalne tvrtke WinRAR te Nenadom Cukom, suvlasnikom tvrtke CroatiaTech koji je došao u Split iz Salt Lake Cityja. Ostanak mladih u Hrvatskoj je puno šira tema, prije svega vezana uz povezanost akademske zajednice i tržišta rada.

Upravo na toj unutarnjoj povezanosti tvrtki, akademske zajednice i tržišta rada ćemo u Splitu raditi, u suradnji sa svim relevantnim institucijama. Podizanje svijesti i privlačenje mladih ljudi tehnološkim zanimanjima je ono što može utjecati na ostanak. Sigurni smo da će visoko plaćena i tražena tehnološka zanimanja zadržati mlade u Hrvatskoj, ali za početak mlade treba usmjeriti u taj sektor, na čemu ćemo aktivno raditi.


Prema vašim dosadašnjim iskustvima, koliko su mladi u Splitu zainteresirani za tehnologiju, programiranje, robotiku, AI i slično? Imate li neke posebne planove i aktivnosti s kojima privlačite srednjoškolce i studente u Split Tech City.

Mladi u Splitu i županiji su iznimno zainteresirani. Tome svjedoči i zainteresiranost osnovnoškolaca i srednjoškolaca za uključivanje u škole programiranja koje provodi naš partner, Splitsko-dalmatinska županija, u sklopu projekta ICT Županija. Planiramo suradnju sa školama, točnije održavanje serije predavanja mladima o tehnološkim zanimanjima i Split Tech Cityju te kako se mogu uključiti.

Isto planiramo i za splitske fakultete, kao što su FESB i PMF. Splitski studenti već prisustvuju raznim meetupovima i edukacijama koje nudimo.

Plan je konstantno povećanje sadržaja, povećanje broja meetupova i edukacija, povećanja prilika za mlade. Planiramo i razne konferencije za mlade s relevantnim govornicima koji će ih uputiti u svijet rada, poduzetništva, transformacija ideja u stvarne projekte. Prva takva konferencija bi trebala biti već na jesen.

Recite nam nešto o Bijeloj knjizi.

U 2017. godini udruga Startup.hr je u suradnji s brojnim članovima zajednice postavila okvir za redefiniranje splitske tehnološke zajednice, identifikaciju njenih članova, postizanje zajedničkih ciljeva i mjerenje doprinosa. Sve navedeno je objavljeno u jednom dokumentu nazvanom Bijela knjiga splitske tehnološke zajednice, temeljnom dokumentu koji definira tehnološku zajednicu u Splitu, njene ciljeve, prioritete i pokazatelje razvoja.

Split Tech City (Foto: Toni Trivković) (Foto: Toni Trivkovi?)

Opći cilj je da tehnološki sektor postane najveća gospodarska grana u Splitu mjereno u ukupnim prihodima. Da bi se to postiglo, potrebno je ukloniti brojna ograničenja, i to povećanjem broja tehnoloških stručnjaka, startupova, poduzeća, globalne povezanosti, raznolikosti profesija i poslovnih prilika u zajednici.

U procesu smo povezali brojne udruge, poduzeća i pojedince te uskladili zajedničke ciljeve. Sudionici zajednice koji žele doprinijeti razvoju zajednice izrađuju planske dokumente s naglašenim fokusom na usklađenost s Bijelom knjigom i to ponajprije prioritetima i pokazateljima koje ona definira.

Planirate li u okviru Split Tech Cityja povezati se i surađivati s drugim hrvatskim i svjetskim gradovima?

Planiramo se povezati i surađivati s drugim hrvatskim i svjetskim gradovima te razmjenjivati iskustva kako lokalnu tehnološku zajednicu napraviti boljom. Voljeli bi vidjeti da još više sredina u Hrvatskoj krene sličnim putem jer će tako cijela hrvatska tehnološka zajednica biti uspješnija.

Kako vidite ulogu tehnologije u daljnjem razvoju turizma, u Splitu i u Hrvatskoj? Čini se kako bi Split mogao biti idealno sjedište za turističke startupove?

Krajnji cilj je profilirati Split kao grad u kojem se susreću turizam i tehnologija. Split već ide u tom smjeru. Među članovima Split Tech Cityja imamo tvrtke koje su lideri u svojim nišama, na primjer GetByBus i Adriatic.hr uspješno spajaju turizam i tehnologiju.

Imamo tvrtke koje razvijaju softverska rješenja za turizam. Turizam i tehnologija su se već isprepleli u Splitu, što je i prirodno, s obzirom na rapidan razvoj turizma. Upravo zbog toga Split može postati idealno sjedište i turističkih startupova. Tehnologija je uključena u turizam, tu je da olakša i unaprijedi poslovanje, kako u Splitu, tako i u cijeloj Hrvatskoj.

Također, Split Tech City će sudjelovati u organizaciji konferencije Tech&Tourism koja će se uskoro održati u Splitu. Cilj je da s godinama konferencija Tech&Tourism postane centralno mjesto razmjene ideja i noviteta u brzorastućim sektorima turizmu i tehnologiji.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti