Simulator nuklearnog rata: Jeziv pogled na distopiju koja bi dočekala Zemlju da globalne supersile "polude"

Osmišljen kao nadogradnja za računalnu igru Defcon, u kojoj je vaš zadatak upravljanje globalnom supersilom u jeku nuklearnog rata, Nuclear War Simulator prerastao je u nešto više od same igre.

Branimir Vorša | 16.12.2019. / 11:08

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Ivan Stepanov kreirao je Nuclear War Simulator (NWS) kao nadogradnju za jezivu računalnu igru Defcon čija se tematika bavi užasom globalnog nuklearnog rata, no autor nije osjetio dovoljnu slobodu pri njegovom kreiranju. Htio je pokazati i prave katastrofalne humanitarne posljedice globalnog nuklearnog pa je od nadogradnje za računalnu igru napravio punokrvni simulator, koji bi javno trebao biti dostupan 2020. godine.

Preciznost kojom se razina uništenja u tom simulatoru predstavlja naprosto je zastrašujuća.

Taj bi program trebao pomoći u odgovoru na pitanje: što će se dogoditi ako Rusija i SAD, ili Indija i Pakistan upotrijebe svoje nuklearne arsenale?, kaže Stepanov.

Sat sudnjeg dana otkucava dvije minute do ponoći (Foto: AFP) Nikad bliže nuklearnoj apokalipsi: "Na Satu sudnjeg dana dvije minute do ponoći"

Vladimir Putin (Foto: AFP) Putin uputio novu prijetnju Zapadu: "Nećete se stići ni pokajati, samo ćete crknuti"

Simulirajući najrelevantnije ratne sustave, trebala bi se moći ispričati vjerodostojna priča o tome kako se nuklearni sukobi odvijaju i koje su njihove posljedice, dodaje Stepanov.

Sam simulator je izuzetno kompleksan i uključuje svaki sustav i proces koji bi bio uključen u bona fide nuklearni sukob. Vi preuzimate kontrolu nad sustavima poput zapovjedništva i kontrole, lokacija i kretanja te samog naoružanja, na način da donosite odluke gdje sakriti arsenale ili gdje detonirati nuklearnu bojnu glavu.

Nije riječ o simulatoru u kojem je cilj jednostavno sve raznijeti u prah i pepeo. Tu su posebni indikatori predstavljeni u bojama koje dočaravaju broj žrtava, razinu radijacije te posljedice nakon detonacije.

NWS zapravo ima jednu jedinu funkciju - otkriti uznemirujuće posljedice nuklearnog rata. Uzimajući rezultat NWS simulacije i primjenjujući biološke i humanitarne efekte iz stvarnog svijeta zapravo otkriva kakvo bi apokaliptično uništenje Zemlju čekalo da do globalnog nuklearnog rata i dođe.

Jedna od posljedica bila bi i takozvana nuklearna zima, koja ostaje smrtonosna po život i dugo nakon što se vatra i dim ugase. Suprotna efektu staklenika, nuklearna zima događa se kad previše dima uđe u atmosferu i koji spriječava sunčevim zrakama da dođu do površine.

Bez izvora topline, temperature naglo padaju i biljke se više ne mogu hraniti fotosintezom. Svaki drugi oblik života čije preživljavanje ovisi o biljkama bio bi ugrožen izumiranjem. Znanstvenici vjeruju da se sličan efekt dogodio kad je asteroid koji je izbrisao dinosaure s planeta, udario u Zemlju.

NWS očekujte početkom 2020. godine, a nakon toga svatko će moći i sam potražiti odgovor na pitanje što ako izbije globalni nuklearni rat (do kojeg nadamo se nikad neće doći)?

Izvor: syfy.com

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti