Siri više neće "originalno" biti samo žensko: Apple će korisnicima dati da sami odaberu spol svom glasovnom asistentu

Osim toga, Apple će u novoj verziji iOS-a ponuditi dva potpuno nova glasa za Siri.

Martina Čizmić | 01.04.2021. / 09:36

Apple Siri (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Godinama je Siri bila sinonim za glasovnog asistenta na Appleovim pametnim uređajima. Susan Bennett, američka glasovna glumica "posudila" je glas prvoj Siri, a da to nije znala. Dvije godine njezin je glas odgovarao na upite korisnika i zabavljao ih humorističnim i sarkastičnim odgovorima. Nakon toga zamijenio ju je "mlađi" glas, čija vlasnica i dalje nije poznata javnosti.

Susan Bennett, glas Siri (Foto: Dani komunikacija) Susan Bennett - glas Siri: "Ne razgovaram sa Siri, previše mi je čudno"

No iako su istraživanja pokazala da je korisnicima ugodnije slušati ženski glas, sve se češće spominje i istraživanje koje je pokazalo da korištenje ženskog glasa za glasovnog asistenta može potaknuti stvaranje pristranosti i negativnih stereotipa.

Stoga su u Appleu odlučili korisnicima dati mogućnost izbora na samom početku i ponuditi im da sami odaberu žele li da Siri bude žensko ili muško. Dosad je Siri prema tvorničkim postavkama bila žensko, a oni koji su željeli neki drugi glas, morali su ga sami promijeniti u postavkama.

Osim toga, Apple će u novoj verziji iOS-a ponuditi dva potpuno nova glasa za Siri. O kakvim se glasovima radi, još nije poznato, ali TechCrunch navodi kako se koriste snimke ljudskih glasova koje su potom provučene kroz Appleov alat za prebacivanje teksta u govor, kako bi odgovori koji se čuju bili što prirodniji.

Novi glasovi bit će dostupni za engleske govornike diljem svijeta, a s vremenom bi mogli biti dostupni na ostalih 20 jezika diljem svijeta. 

Podsjetimo, prema Appleovoj statistici, Siri svakog mjeseca odgovori na impresivnih 25 milijardi upita s više od 500 milijuna uređaja u cijelom svijetu. 

Izvor: TechCrunch

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti