Sjeverna Koreja ispalila osam projektila, neki od njih imali promjenjivu putanju koja aktivno izbjegava protuzračnu obranu

Japanski ministar obrane Nobuo Kishi također je rekao da je Sjeverna Koreja ispalila više projektila i da se taj čin "ne može tolerirati"

Hina | 05.06.2022. / 08:10

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Sjeverna Koreja je u nedjelju ispalila osam balističkih projektila kratkog dometa prema moru kod svoje istočne obale, dan nakon što su Južna Koreja i Sjedinjene Države okončale zajedničke vojne vježbe.

U vježbama je prvi put u više od četiri godine sudjelovao i američki nosač zrakoplova.

Najmanje osam projektila ispaljeno je iz područja Sunan u sjevernokorejskom glavnom gradu Pjongjangu, priopćšio je Združeni stožer Južne Koreje.

Japanski ministar obrane Nobuo Kishi također je rekao da je Sjeverna Koreja ispalila više projektila i da se taj čin ne može tolerirati. Na brifingu je rekao da je barem jedan projektil imao promjenjivu putanju, što ukazuje da bi mogao manevrirati kako bi izbjegao raketnu obranu.

Destabilizirajući učinak

Američko indo-pacifičko zapovjedništvo je u priopćenju navelo da je višestrukim lansiranjem balističkih projektila Sjeverna Koreja naglasila destabilizirajući učinak svog programa ilegalnog naoružanja, ali da događaj nije predstavljao neposrednu prijetnju.

Sjeverna Koreja priprema i novi nuklearni test

Specijalni predstavnik SAD-a Sung Kim sastao se u petak u Seulu sa svojim južnokorejskim i japanskim kolegama Kimom Gunnom i Funakoshijem Takehirom kako bi se pripremio za sve nepredviđene situacije slijedom naznaka da se Sjeverna Koreja sprema provesti nuklearni test prvi put od 2017. godine.

Washington je Pjongjangu vrlo jasno dao do znanja da je otvoren za diplomaciju, rekao je Kim tijekom posjeta, ističući da je voljan razgovarati o stvarima koje su od interesa za Pjongjang, poput ublažavanja sankcija.

Prošlog tjedna Sjedinjene Države pozvale su na dodatne sankcije UN-a Sjevernoj Koreji zbog njezinih lansiranja balističkih projektila, ali su Kina i Rusija stavile veto na prijedlog.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti