Službeno odobreno: Američki borbeni zrakoplov F-35A odsad može nositi i nuklearne bombe

Američki borbeni zrakoplov pete generacije F-35A odsad može nositi i nuklearno naoružanje, označavajući ključni napredak u nuklearnom odvraćanju usred geopolitičkih napetosti u Europi.

Branimir Vorša | 10.03.2024. / 08:54

F-35A JSF
F-35A JSF (Foto: Afp)

F-35A Joint Strike Fighter, američki višenamjenski borbeni zrakoplov pete generacije, dobio je operativni certifikat za nošenje termonuklearne gravitacijske bombe B61-12, navodi se u priopćenju F-35 Joint Program Officea (JPO). Certifikacija, postignuta prije roka 12. listopada, znači da su određeni F-35A sada sposobni nositi i konvencionalno i nuklearno oružje.

F-35A je prvi zrakoplov 5. generacije sposoban za nuklearno oružje i prva nova platforma (lovac ili bombarder) koja je postigla ovaj status od ranih 1990-ih, ističe Russ Goemaere, glasnogovornik JPO-a.

Odgovarajući na pitanja medija, Goemaere je citirao ograničenja američke politike otkrivanja informacija o razmjeni informacija o zrakoplovima s dvostrukom sposobnošću među NATO partnerima. Od 2023. godine NATO saveznici Belgija, Njemačka, Italija, Nizozemska i Turska posjeduju približno 100 starijih varijanti bombi B61, a prve četiri navedene zemlje planiraju koristiti borbeni zrkoplov F-35. Na predanost Njemačke programu F-35, primjerice, utječe potreba za zrakoplovom sposobnim za nuklearno oružje.

Certificiran samo za najnoviju varijantu nuklearne bombe

F-35A je certificiran da nosi samo noviju varijantu B61-12, koja zamjenjuje starije modele. Međutim, certifikacija se ne odnosi na varijante zrakoplova F-35B i F-35C. Dok raspored isporuke B61-12 u Europu ostaje nejasan, proizvođač F-35, Lockheed Martin, naglasio je ulogu zrakoplova kao jedinog višenamjenskog "nevidljivog" lovca pete generacije na svijetu.

Borbeno zapovjedništvo američkog ratnog zrakoplovstva ističe da se očekuje da će svi F-35A u njihovom inventaru u budućnosti biti u nuklearno certificiranoj konfiguraciji. B61-12 se smatra kompatibilnim s bilo kojim zrakoplovom F-35 s dvostrukom osposobljenošću, a nadogradnje Block 4 lovca nisu obavezne za korištenje nuklearnog oružja.

Prethodno je borbeni zrakoplov F-15E bio prvi američki lovac kompatibilan s B61-12, a drugi lovci, uključujući F-16A/B, F-16C/D i PA-200 Tornado, isto tako su ovlašteni nositi nuklearno oružje. Ti zrakoplovi s dvostrukom sposobnošću doprinose odvraćanju uz tradicionalnu nuklearnu trijadu, osobito ključnu u svjetlu tekućeg rata u Ukrajini i pojačanih ruskih nuklearnih prijetnji.

Hans Kristensen iz Federacije američkih znanstvenika istaknuo je važnost nuklearne sposobnosti F-35A. Pozornica je pripremljena za nadogradnju taktičkog nuklearnog oružja u Europi s punom proizvodnjom B61-12 i četiri NATO saveznika i Američko borbeno krilo u Lakenheathu nadograđuje se za upravljanje bombom na F-35A, poručio je.

B61-12 dio je programa produljenja životnog vijeka tih bombi još iz Obamine ere, za koji se procjenjuje da će koštati 9,6 milijardi dolara, a proizvodnja je planirana do kraja fiskalne 2025. godine. Bidenova administracija također je najavila planove za novu varijantu, B61-13, za koju se očekuje da će imati sličan teret kao i verzija 7 navedene bombe. Verzije 12 i 13 ne smatraju se "novim" nuklearnim oružjem, jer samo prenamjenjuju bojne glave iz starijih bombi u nova kućišta.

Izvor: Breaking Defense
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti