SpaceX dobio zeleno svjetlo za korištenje Starlinka u zrakoplovima, kamionima i brodovima

Iz SpaceX-a su već ranije istaknuli kako će, zbog veličine tih terminala, oni biti namijenjeni korištenju u zrakoplovima, brodovima i velikim kamionima, ali ne i u Teslama.

Martina Čizmić | 01.07.2022. / 13:44

Starlinkov terminal na kući (Foto: Getty Images)

 Američka Federalna komisija za komunikacije dala je odobrenje SpaceX-u za korištenje Starlinka u vozilima u pokretu, čime je ujedno dano zeleno svjetlo za korištenje ove vrste interneta u komercijalnim zrakoplovima, kamionima i brodovima.

Starlink je u posljednjih nekoliko godina kontinuiranim lansiranjem satelita u nisku Zemljinu orbitu stvorio mrežu koja omogućava pokrivenost većeg dijela Zemlje internetom visoke brzine, a pri tome su ciljali korisnike koji se nalaze u ruralnim područjima ili područjima sa slabom pokrivenošću internetom.

Slika nije dostupna Zahvaljujući SpaceX-u, u zrakoplovima bi mogli surfati velikim brzinama

Odobravanje nove klase terminala za SpaceX-ov satelitski sustav omogućit će širenje ponude širokopojasnog interneta, kako bi se odgovorilo na sve veću potražnju za vezom u pokretu, istaknuli su iz Federalne komisije.

Iz SpaceX-a su već ranije istaknuli kako će, zbog veličine tih terminala, oni biti namijenjeni korištenju u zrakoplovima, brodovima i velikim kamionima. Elon Musk je ranije rekao kako neće povezivati Tesline automobile sa Starlinkom jer su "terminali jednostavno preveliki".

Inače, Starlinkov terminal se sastoji od satelitske antene koju je potrebno postaviti na mjesto s kojeg ima direktan "pogled" na nebo, te routera koji se koristiti za spajanje uređaja na internet.

Sateliti Starlink Starlink Ukraine upravo je dobio licencu za rad, uskoro i službeno započinju s pružanjem usluga u toj zemlji

Podsjetimo, Starlinkova mreža trenutno broji oko 2700 satelita, a diljem svijeta ovaj satelitski internet koristi nekoliko stotina tisuća pretplatnika. Posebno je u javnosti odjeknula informacija prema kojoj je SpaceX, koji je u vlasništvu Elona Muska, na njegovu inicijativu, u Ukrajinu poslao nekoliko stotina Starlinkovih terminala, čime je osigurao internetsku vezu i tijekom ruske agresije na tu zemlju.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti