SpaceX je osigurao novo odobrenje za probni let Starshipa nakon prethodnog spektakularnog neuspjeha

Prevladavajući prethodni neuspjeh, SpaceX je osigurao odobrenje za ponovno lansiranje Starshipa, nakon brojnih regulatornih prepreka.

Branimir Vorša | 16.11.2023. / 09:07

Posljedice lansiranja Starshipa
Lansiranje Starshipa, arhiva (Foto: Afp)

U pokušaju da prevlada prethodne neuspjehe, SpaceX se priprema za još jedan testni let svoje kolosalne rakete nakon odobrenja američkih saveznih regulatora.

Prvotno lansiranje Starshipa, koje je kulminiralo eksplozijom iznad južnog Teksasa u travnju, potaknulo je značajna poboljšanja i 120 metara duge rakete i njezine lansirne rampe. Američka Savezna uprava za zrakoplovstvo (FAA) nedavno je dala SpaceXu zeleno svjetlo, naglašavajući usklađenost sa sigurnosnim, ekološkim i drugim preduvjetima za ponovno lansiranje planirano za petak ujutro.

Lansiranje Starshipa, arhiva SpaceX-ov Starship premoćan je za svoje dobro, FAA ga prizemljila na duže vrijeme

Tvrtka Elona Muska za istraživanje svemira ima ugovor s NASA-om vrijedan 3 milijarde dolara za prijevoz astronauta na površinu Mjeseca do 2025. godine, pomoću svemirske letjelice Starship. FAA-in sigurnosni pregled nadolazećeg lansiranja Starshipa završio je prije mjesec dana, uz dodatno vrijeme potrebno za procjenu okoliša.

U prvom pokušaju lansiranja velika je šteta nastala na lansirnoj rampi jer su se 33 glavna motora rakete zapalila tijekom polijetanja, aktivirajući mehanizam za samouništenje. Srećom, u tom incidentu nije bilo ozlijeđenih.

Zabrinutost oko utjecaja na okoliš dovela je do tužbe protiv FAA-e od strane skupina za zaštitu divljih životinja i zaštite okoliša, koje su osporavale propust agencije da temeljito procijeni posljedice programa Starship u blizini plaže Boca Chica. Američka služba za ribu i divlje životinje izvijestila je da su krhotine, uključujući komade betona i čelične ploče, odbačene tisućama stopa od mjesta lansiranja, zajedno s pramenom betona koji je odletio nekoliko milja daleko.

Starship usješno poletio Spektakularno: SpaceX uspješno lansirao kompletan Starship, no pri povratku je sve eksplodiralo

Planirano je da nadolazeći probni let traje otprilike 1,5 sat, što je manje od potpune Zemljine orbite. Putanja će svemirsku letjelicu voditi prema istoku, prelazeći Atlantski, Indijski i Tihi ocean prije nego što padne blizu Havaja. Teret za tu SpaceX-ovu misiju neće uključivati ništa od značajne vrijednosti.

Izvor: AP

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti