Španjolska nogometna liga špijunira fanove preko mobilne aplikacije

Službena aplikacija La Lige traži pristup mikrofonu i GPS-u na telefonima kako bi mogli pratiti kafiće i restorane u kojima se prenose utakmice, a čiji vlasnici nisu platili licencu.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 14.06.2018. / 11:16

Luka Modrić (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Ove godine, nakon Facebookova skandala s Cambridge Analyticom i uvođenja GDPR-a u Europskoj uniji, privatnost i sigurnost internetskih korisnika ponovno su aktualna tema u medijima te bi mogli pomisliti kako se stvari mijenjaju i da će kompanije u budućnosti biti iznimno oprezne u vezi s iskorištavanjem i praćenjem osobnih podataka korisnika.

No primjer iz španjolske nogometne lige pokazuje nam kako neki i dalje pokušavaju iskoristiti činjenicu da veliki broj korisnika prilikom preuzimanja mobilnih aplikacija tim aplikacijama daje dopuštenje za praćenje a da nisu ni pročitali o čemu se radi i kakvim informacija se traži pristup.

Naime, službena aplikacija La Lige nakon nadogradnje, odnosno preuzimanja traži dopuštenje za pristup mikrofonu i GPS-u, no većini korisnika nije poznat razlog zbog kojeg aplikacija traži ta dopuštenja i na koji način koristi GPS i mikrofon. Aplikacija aktivira mikrofon tijekom utakmica španjolske nogometne lige te, ako po zvuku prepozna da se vlasnik telefona nalazi u kafiću, restoranu ili nekom drugom mjestu gdje se javno gledaju prijenosi utakmica, putem GPS-a locirat će mjesto na kojem se gledaju utakmice kako bi saznali je li riječ o kafiću ili restoranu koji ima licencu za prikazivanje utakmica La Lige.

Naravno, korisnici ove aplikacije nisu zadovoljni s tom situacijom, kao ni i s činjenicom da, osim navedenog, aplikacija prikuplja podatke o IP adresama i jedinstvenim identifikacijskim brojevima same aplikacije, tako da će se s aplikacijom La Lige pozabavti i španjolsko regulatorno tijelo za zaštitu podataka.

Zanimljivo, iz španjolske nogometne lige ne vide ništa sporno u načinom na koji koriste telefone korisnika – napominju kako aplikacija nema pristup audiozapisima koji se na samom telefonu prebacuju u binarni kod i uspoređuju se s bazom podataka kodova preko kojih se može prepoznati je li riječ o zvuku s utakmice. Ako se kodovi ne podudaraju, onda se brišu.

Iz La Lige kažu kako je njihova dužnost zaštititi klubove i navijače jer od takvih nelicenciranih prijenosa na javnim mjestima španjolska nogometna liga gubi oko 150 milijuna eura godišnje.

Izvor: BBC

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti