SPOCK predstavio uspješne projekte 2. generacije studentskih startupova

Osim predstavljanja timova 2. generacije, iz SPOCK-a su objavili kako je već otvoren poziv za prijave timova 3. generacije.

Martina Čizmić | 13.06.2018. / 10:16

Iva Gospodnetić (Foto: ZIMO) (Foto: Zimo)

Centar karijera FER-a i SPOCK predstavili su još jednu uspješnu generaciju studentskih startupa i najavili poziv za 3. generaciju.

Kako je u samom uvodu rekla Iva Gospodnetić iz Centra karijera FER-a, nakon prve generacije imali su pozitivne komentare sudionika te su u srpnju 2017. odabrali četiri tima koja su dobila priliku da tijekom godine dana razvijaju svoju ideju, rade s mentorima, sudjeluju u radionicama, pokažu koliko su napredovali i na kraju prezentiraju svoj projekt javnosti.

Već prilikom predstavljanja timova njihove su ideje pobudile zanimanje javnosti, a sad kad su pred završetkom, može se vidjeti koliko su se neke ideje promijenile i izrasle u nešto još bolje. Tako su okupljenima svoje projekte predstavili timovi Sumirra, PicUp, Melanoma check i Morpheus zone.

Filip Šuste i Iva Gospodnetić (Foto: ZIMO) (Foto: Zimo)

Sumirra je osobni financijski savjetnik za studente, odnosno platforma koja studentima olakšava praćenje zarade putem studentskih ugovora, ali i izračunava koliko je student dužan platiti poreza odnosno koliki povrat poreza može očekivati.

Na ideju smo došli kad je trebalo izračunati koliki će nam biti povrat poreza. Shvatili smo da studenti baš i nisu financijski pismeni - ne znaju koje su im obveze prema državi, kako prijaviti porez i slično, rekao je prilkom predstavljanja Filip Šuste.

Tijekom izrade platforme i aplikacije sastali su se s relevantnim državnim institucijama kako bi im predstavili svoj projekt i ostvarili suradnju.

Nekima se deja svidjela, nekma baš i ne, otvoreno priznaje Šuste i dodaje kako im je najveći problem nedostatak automatskog prikupljanja podataka.

Nakon godinu dana mogu se pohvaliti sa 628 korisnika koji koriste Sumirru.

Bilo ih je i više, ali nas je onda Carnet prijavio jer smo za ulogiravanje u Sumirru koristili njihove logine, a i stupio je na snagu GDPR, priznaje na kraju Šuste te dodaje kako nastavljaju rad na projektu.

Melanoma check, aplikaciju za rano otkrivanje raka kože predstavili su Blaž Bagić i Roko Buća. Istaknuli su kako se radi o aplikaciji koja pomoću kamere pametnog telefona i umjetne inteligencije ukazuje na sumnjive promjene na koži te širi svijest o raku kože.

Na temelju hibridnog AI sustava koji koristi neutonske mreže analiziraju se fotografije madeža. Dok liječnici madeže procjenjuju pomoću tri kriterija, naš ih sustav koristi više od 2000. Već sad imamo točnost veću od 90 posto, istaknuli su.

Trenutno su u pregovorima s Hrvatskim zavodom za telemedicinu kako bi zajedno razvili projekt, ali i kako bi dobli pristup bazi fotografija koje taj zavod ima.

U planu im je u sljedeća dva mjeseca lansirati aplikaciju i krenuti u prikupljanje korisnika.

Luka Kaić (Foto: ZIMO) (Foto: Zimo)

PicUp je platforma koja spaja korisnike i fotostudije. Kako je istaknuo Luka Kaić, ideja je na početku bila nešto drugačija. No tijekom prvih nekoliko mjeseci shvatili su da nešto moraju promijeniti.

PicUp omogućuje korisnicima da odaberu koje fotografije žele izraditi i jednostavno odu u fotostudio po njih. Trenutno imamo izvrsnu suradnju s Foto Badrov u Zagrebu, gdje su prepoznali potencijal ove aplikacije, istaknuo je Kaić.

Na kraju se predstavio i Morpheus zone, neobična platforma za programere pomoću koje je, kako su istaknuli, moguće napraviti hackaton koji će zaista iznjedriti najbolje tehničko rješenje.

Koliko je ideja dobra, najbolje govori činjenica da su pobijedili na nedavno održanom AppStartContestu. Sad su, priznaju, spremni osvojii svijet.

Osim predstavljanja timova 2. generacije, iz SPOCK-a su objavili kako je već otvoren poziv za prijave timova 3. generacije. Prijaviti se mogu svi timovi koji imaju barem jednog studenta FER-a, a ostali članovi studiraju na nekom od fakulteta Sveučilišta u Zagrebu ili su završili studij u posljednje dvije godine.

Osim besplatnog prostora i mentoriranja, odabrani timovi dobit će priliku i sudjelovati na brojnim radionicama na kojima će naučiti vještine potrebne za snalaženje u svijetu startupa. Prijave su otvorene do 12. listopada, a zainteresirani se mogu prijaviti na stranicama SPOCK-a.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti