Spoj klasike i digitalnog: Bilješke s papira pojavljuju se direktno u računalu

Pisanje po papiru pa pretipkavanje ili skeniranje u računalo moglo bi postati stvar prošlosti.

Martina Čizmić | 27.04.2018. / 11:59

Pulp papir (Foto: Screenshot/Zimo) (Foto: Screenshot/Zimo)

Istraživači sa Sveučilišta Carnegie Mellon razvili su papir koji ne samo da se može koristiti za pisanje ili crtanje već prepoznaje dodir, odnosno može sve napisano digitalizirati i prebaciti na računalo.

Na prvi pogled Pulp papir izgleda poput bilo kojeg papira koji koristimo za pisanje, no na poleđini se nalazi materijal koji provodi električne impulse. Tijekom istraživanja iskušano je mnogo različitih materijala, da bi na kraju istraživači izbor suzili na dva – plasičnu podlogu s ugljičnim premazom i boju s dodanim ugljikom koja se može nanijeti na papir.

Nakon što se takav materijal nanese na papir i poveže sa senzorima, oni bilježe svaki dodir ili potez na papiru i prenose ga u digitalni oblik.

U videu koji su istraživači objavili lijepo se vidi kako se potezi olovkom po papiru prenose u stvarnom vremenu na računalo.

Iako cijena takvog papira iznosi oko 30 centi (odnosno manje od dvije kune), istraživači su uvjereni kako ta cijena može biti i mnogo niža ako se krene s masovnom proizvodnjom.

Premda je video pokazao kako je ovakav način digitalizacije s papira moguć, istraživači ističu kako bi trebalo dodatno istražiti sve njegove mogućnosti i možda dodatno poboljšati tehniku.

Izvor: Yang Zhang

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti