Zahvaljujući SpaceX-ovu Stralinku, dio ljudi u svijetu dobio je pristup brzom satelitskom internetu. Takva je usluga, naravno, skuplja te postoji mogućnost problema s brzinom i sa signalom, no na primjeru Ukrajine mogli smo vidjeti koliko takav satelitski internet može biti koristan.

Sateliti Starlink Musk otkrio koliko je aktivnih satelita Starlink u Iranu: Mogao bi pomoći da zaobiđu vladina ograničenja na pristup internetu

Ova je usluga trenutačno dostupna u SAD-u, Kanadi, Australiji, Novom Zelandu, većem dijelu Europe i još nekim zemljama, no broj zainteresiranih puno je veći te mnogi s nestrpljenjem iščekuju dolazak Muskova interneta u njihove zemlje kako bi napokon dobili pristup brzom internetu. No čini se kako SpaceX ima plan kojim bi omogućio pristup njihovu internetu diljem zemaljske kugle čak i ako sama usluga nije dostupna u svim zemljama.

Kompanija, naime, testira novi servis nazvan Starlink Global Roaming, koji bi, kako mu samo i ime kaže, trebao pokriti cijeli svijet. Iz samog SpaceX-a nema nikakvih informacija o njegovu pokretanju, no kako su objavili na PC Magu, kompanija je poslala obavijest nekim korisnicima koji se nalaze na listi čekanja za Starlinkovu uslugu u zemljama koje trenutačno nemaju pristup ovom servisu.

Ako tvrtka zaista pokrene Starlinkov roaming, to će biti odlične vijesti za sve one koji su nestrpljivi i žele se što prije dokopati Muskova brzog interneta, no za to će morati platiti i premium cijenu. Pored toga što je potrebno platiti za sam terminal, što će ih stajati 600 dolara, mjesečna pretplata za ovu uslugu iznosi čak 200 dolara. Npr. mjesečna pretplata Starlinku u SAD-u iznosi 110 dolara.

Kruzer Zahvaljujući Starlinku, i putnici na kruzerima moći će surfati velikim brzinama

Podsjetimo, SpaceX je već predstavio i posebne verzije svojeg servisa koje su namijenjene vozilima u pokretu, kao i brodovima, te je i njihova cijena također veća u odnosu na klasičnu uslugu. Muskov plan za Starlink uključuje i zrakoplove te se nadamo kako nismo daleko od toga da tijekom letova surfamo mrežom s većim brzinama i stabilnom vezom.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju