Starlink priprema novu uslugu koja će omogućiti pristup satelitskom internetu diljem svijeta

Službeno još nema informacija, no prema osobama koje su kontaktirali iz Starlinka, čini se kako će cijena mjesečne pretplate iznositi 200 dolara.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 22.02.2023. / 10:07

Starlinkovi sateliti (Foto: Afp)

Zahvaljujući SpaceX-ovu Stralinku, dio ljudi u svijetu dobio je pristup brzom satelitskom internetu. Takva je usluga, naravno, skuplja te postoji mogućnost problema s brzinom i sa signalom, no na primjeru Ukrajine mogli smo vidjeti koliko takav satelitski internet može biti koristan.

Slika nije dostupna Musk otkrio koliko je aktivnih satelita Starlink u Iranu: Mogao bi pomoći da zaobiđu vladina ograničenja na pristup internetu

Ova je usluga trenutačno dostupna u SAD-u, Kanadi, Australiji, Novom Zelandu, većem dijelu Europe i još nekim zemljama, no broj zainteresiranih puno je veći te mnogi s nestrpljenjem iščekuju dolazak Muskova interneta u njihove zemlje kako bi napokon dobili pristup brzom internetu. No čini se kako SpaceX ima plan kojim bi omogućio pristup njihovu internetu diljem zemaljske kugle čak i ako sama usluga nije dostupna u svim zemljama.

Kompanija, naime, testira novi servis nazvan Starlink Global Roaming, koji bi, kako mu samo i ime kaže, trebao pokriti cijeli svijet. Iz samog SpaceX-a nema nikakvih informacija o njegovu pokretanju, no kako su objavili na PC Magu, kompanija je poslala obavijest nekim korisnicima koji se nalaze na listi čekanja za Starlinkovu uslugu u zemljama koje trenutačno nemaju pristup ovom servisu.

Ako tvrtka zaista pokrene Starlinkov roaming, to će biti odlične vijesti za sve one koji su nestrpljivi i žele se što prije dokopati Muskova brzog interneta, no za to će morati platiti i premium cijenu. Pored toga što je potrebno platiti za sam terminal, što će ih stajati 600 dolara, mjesečna pretplata za ovu uslugu iznosi čak 200 dolara. Npr. mjesečna pretplata Starlinku u SAD-u iznosi 110 dolara.

Kruzer Zahvaljujući Starlinku, i putnici na kruzerima moći će surfati velikim brzinama

Podsjetimo, SpaceX je već predstavio i posebne verzije svojeg servisa koje su namijenjene vozilima u pokretu, kao i brodovima, te je i njihova cijena također veća u odnosu na klasičnu uslugu. Muskov plan za Starlink uključuje i zrakoplove te se nadamo kako nismo daleko od toga da tijekom letova surfamo mrežom s većim brzinama i stabilnom vezom.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti