Startup koji želi zauvijek promijeniti svijet predstavio uređaj za - kontrolu snova

Cijena ovog uređaja iznosi 2000 dolara, a svi zainteresirani mogu se prijaviti na listu čekanja.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 31.01.2024. / 11:40

Halo (Foto: Prophetic)

Velike tehnološke kompanije sada su se okomile na naš mozak - tako bi ukratko mogli sumirati dio komentara na društvenim mrežama i forumima nakon što je ovog tjedna objavljena informacija kako je Elon Musk, odnosno Neuralink počeo s testiranjem njihova čipa ugrađenog u mozak na ljudima. Iako je, barem tako tvrdi Musk, primarni cilj omogućiti paraliziranim osobama vraćanje tjelesnih funkcija, mnogi u tome vide samo još jedan način na koji se nad ljudima želi uspostaviti kontrola.

No kako god da gledate na takve testove, jedno je sigurno, u budućnosti možemo očekivati ubrzani razvoj, a vjerojatno i sve širu uporabu takve tehnologije, a ona neće biti ograničena samo na pomoć paraliziranim i sličnim osobama.

Eksperimen lucidnog sanjanja glazbe Glazba koju čujete u snovima mogla bi uskoro svirati i u stvarnosti

Jedan od takvih načina primjene tehnologije na ljudski mozak, no ne s postavljanjem implantata u njega, već putem posebne trake koja se postavlja oko glave predstavio je startup Prophetic. Njihov gadget nazvan Halo zvuči kao uređaj iz nekih znanstveno-fantastičnih filmova, a namijenjen je izazivanju i stabilizaciji lucidnih snova, odnosno snova tijekom kojih je osoba svjesna da sanja. Kompanija je nedavno otvorila listu čekanja za uređaj, a do sada se prijavilo oko 400 osoba koje su spremne, jednom kada Halo postane dostupan, platiti 2 tisuće dolara za njega.

Možete i poletjeti

Halo je baziran na AI modelu nazvanom Morpheus-1 koji je treniran na podacima o mozgu, a iz te kompanije kažu kako koristi ultrazvučne holograme umjesto tekstualnih uputa za stimulaciju prefrontalnog korteksa dijela mozga. Kada korisnici idu na spavanje trebaju postaviti Halo oko glave, a uređaj će prepoznati kada je osoba zaspala, odnosno kada se nalazi u fazi dubokog sna. Nakon toga Halo pokreće serije instrukcija s kojima se mozgu šalju upute i signali s kojima se potiču snovi, odnosno kako su to objasnili iz te kompanije - umjetno se stvaraju obrasci neuralne aktivacije prirodnih snova na zahtjev koristeći ultrazvuk fokusiran na više elemenata.

Rezultat svega bi trebali biti lucidni snovi u kojem je jedino ograničenje mašta te bi korisnici njihova uređaja trebali kontrolirati svoje snove - unutar njih mogu graditi i istraživati nevjerojatna okruženja, razgovarati s osobama u snovima pa čak i letjeti.

Analiza sna (Foto: Getty) Aktivno proživljavanje snova predviđa jednu tešku neurodegenerativnu bolest

Iz Prophetica su objasnili način rada svog uređaja i tehnologije, no i dalje nije poznato jesu li je već testirali na ljudima i kakvi su rezultati takvih testiranja. Na novinarske upite nisu odgovorili na ova pitanja, kao što nisu niti odgovorili na upite o potencijalnim sigurnosnim problemima koje bi Halo mogao izazvati.

Poticanje i utjecaj na snove, za koji tek moramo vidjeti kako će izgledati u praksi, nije jedina misija ove kompanije, već su njeni planovi puno veći i ambiciozniji. Od početka misija Prophetica bila je čovječanstvu dati alate za istraživanje i širenje svijesti, objavili su na platformi X i dodali kako je Morpheus-1 korak naprijed u toj misiji koji ih približava ultrazvučnom induciranju svjesnih iskustava na zahtjev, mijenjajući svijet zauvijek.

Izvor: Business Insider

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti