Sustav koji trenutno razvija ruski startup REMspace, koji je dio Centra Phase Research, obećava snimanje melodija koje ljudi čuju u snovima. Kombinirajući hardver i softver, taj inovativni sustav dešifrira melodije proizvedene pokretima ruku tijekom lucidnih snova.

Lucidno sanjanje, svjesnost da ste u snu dok sanjate, ključno je za navedeni sustav. Znanstvenici već dugo vremena nastoje uspostaviti komunikaciju s mozgom tijekom lucidnih snova.

Beba, ilustracija Znanstvenici otkrili jednostavan način ublažavanja boli kod novorođenčadi

Sustav pokazao obećavajuće rezultate

U revolucionarnoj novoj studiji, objavljenoj u časopisu Dreaming, četiri osobe koje prakticiraju lucidne snove trenirale su svirati glazbene ritmove naprezanjem mišića ruku opremljenih elektromiografskim (EMG) senzorima. Nakon toga, ti su volonteri dobili zadatak induciranja lucidnih snova i repliciranja ritmičkog zadatka pod polisomnografskim nadzorom u laboratorijskom okruženju.

Dok su bili budni, volonteri su pokretima ruku učili svirati Queenovu pjesmu "We Will Rock You". Zapanjujuće, tri od četiri dobrovoljca uspjela su ponoviti isti ritam tijekom svojih lucidnih snova. Ti snimljeni signali i obrasci obrađeni su pomoću prilagođenog softverskog programa, učinkovito prevodeći ritam i reproducirajući ritam pjesme. Neki pokušaji nisu uspjeli zbog slabih pokreta ruku, no ipak su ostvarena tri uspješna snimanja.

Ključ je lucidno sanjati, ali i izazov

Iako se navedeni eksperiment usredotočio na jednostavan ritam od dvije note, znanstvenici vjeruju da bi uz daljnju obuku pojedinci potencijalno mogli izvoditi složenije pjesme ili čak sudjelovati u orkestralnim izvedbama unutar carstva snova. No, preduvjet za sve to su sami lucidni snovi.

Snimanje glazbe u studiju, ilustracija Poznati pjevač o korištenju umjetne inteligencije u glazbi: ChatGPT je "bezgranični stroj za umjetničku demoralizaciju"

Unatoč nekim nedavnim dostignućima, pouzdano izazivanje lucidnih snova i dalje je izazov, jer ih gotovo polovica stanovništva nikada nije doživjela.

Sve dok trenutna tehnologija ne doživi daljnji razvoj, oni koji žele zapamtiti melodije iz snova u stvarnosti, moraju se i dalje oslanjati na pjevušenje melodije u aplikaciju za snimanje nakon buđenja. Ipak, nova studija naglašava znatan potencijal navedene inovacije.

Rezultati pokazuju dokaz koncepta za prijenos melodija iz snova u stvarnost. Troje od četiri sudionika dovršilo je eksperimentalni zadatak i u većini pokušaja uspjelo je prenijeti ritmičke zvukove iz lucidnih snova, ističu autori studije.

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju