Poznati pjevač o korištenju umjetne inteligencije u glazbi: ChatGPT je "bezgranični stroj za umjetničku demoralizaciju"

ChatGPT ubrzano prati pretvorbu ljudskog duha u robu mehanizacijom mašte, smatra pjevač i tekstopisac.

Martina Čizmić | 13.08.2023. / 10:26

Snimanje glazbe u studiju, ilustracija (Foto: Getty Images)

Poznati pjevač i tekstopisac, Nick Cave, nikad nije skrivao svoj stav o umjetnoj inteligenciji u glazbi. Sad je još jednom jasno i glasno rekao što misli o korištenju alata kao što je ChatGPT u stvaranju pjesama.

Na svom blogu, The Red Hand Files, na kojem redovito odgovara na pitanja fanova, Cave se osvrnuo na dva pitanja - jedno oko korištenja ChatGPT-a u stvaranju tekstova pjesama, a drugo kao savjet mladom tekstopiscu koji tek kreće u glazbene vode.

Meta Želite stvoriti vlastitu pjesmu, ali ne znate note? Meta je predstavila zanimljivo rješenje za taj problem

Radim u glazbenoj industriji i puno je uzbuđenja oko ChatGPT-a. Razgovarao sam s tekstopiscem u bendu koji je koristio ChatGPT za pisanje svojih tekstova, jer je tako bilo 'brže i lakše'. Ne bih se tome mogao usprotiviti. Znam da ste već govorili o ChatGPT-u, ali što je loše u tome da stvari učinite bržima i lakšima?, napisao je Leon iz Los Angelesa.

Odgovarajući na pitanja, Cave je napisao kako ChatGPT "odbacuje bilo kakvu ideju kretivne borbe, da naša nastojanja animiraju i njeguju naše živote dajući im dubinu i smisao. Odbacuje ideju da postoji kolektivni, esencijalni i nesvjesni ljudski duh koji podupire naše postojanje, povezujući nas kroz naše zajedničke težnje."

Slušanje glazbe, ilustracija Koja će pjesma biti hit? Vaš mozak i umjetna inteligencija to znaju odmah

ChatGPT ubrzano prati pretvorbu ljudskog duha u robu mehanizacijom mašte. Čini naše sudjelovanje u činu stvaranja bezvrijednim i nepotrebnim. Taj 'tekstopisac ' s kojim ste razgovarali, Leon, koji koristi ChatGPT za pisanje 'svojih' tekstova jer je 'brži i lakši ', sudjeluje u ovoj eroziji svjetske duše i duha samog čovječanstva i, pristojno rečeno, trebao bi jeb*no odustati ako se želi i dalje nazivati ​​tekstopiscem, oštar je bio Cave.

Ali tu nije stao. Dodao je kako je "namjera ChatGPT-a eliminirati proces stvaranja i prateće izazove, promatrajući ga kao ništa više od neugodnosti za gubljenje vremena koja stoji na putu samoj robi", nazvavši ChatGPT "bezgraničnim strojem za umjetničku demoralizaciju".

Paul McCartney Pokojnog pjevača "podigli" iz mrtvih kako bi pjevao na novom albumu legendarne grupe

Ovaj impuls – kreativni ples – koji se sada tako cinično potkopava, mora se braniti pod svaku cijenu, i kao što bismo se borili protiv svakog egzistencijalnog zla, trebamo se boriti protiv njega zubima i noktima, jer se borimo za samu dušu svijet, napisao je na kraju Cave.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti