Želite stvoriti vlastitu pjesmu, ali ne znate note? Meta je predstavila zanimljivo rješenje za taj problem

Novi alat treniran je na 20 tisuća sati glazbe za koju autorska prava ima Meta ili je licencirana upravo za tu svrhu.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 03.08.2023. / 12:00

Meta (Foto: Meta)

Iako su godinama stručnjaci uvjeravali da umjetna inteligencija nikada neće biti kreativna poput ljudi te da ih neće moći zamijeniti u područjima poput glazbe, umjetnosti, dizajna i sličnim zanimanjima, čini se da ih je sa svojim kreativnim sposobnostima prilično iznenadila. Slike i fotografije koje je napravila umjetna inteligencija osvajale su nagrade na raznim natječajima, a prije nekoliko mjeseci ljubitelji glazbe bili su prilično oduševljeni pjesmom za koju su mislili da je izvode Drake i the Weeknd, no kasnije su se šokirali kada su saznali da popularni pjevači nemaju veze s tom pjesmom, već je ona u potpunosti zasluga umjetne inteligencije.

ChatGPT ChatGPT prvi puta zabilježio pad mjesečnog prometa

Koliko AI može biti uspješan na tom polju, pokazao je, među inim, i David Guetta. Popularni DJ tijekom jednog nastupa pustio je pjesmu koju je na temelju njegova tekstualnog inputa napravio AI, a pjesma je oduševila sve posjetitelje.

David Guetta Kako će izgledati budućnost glazbe? Razmišljanje Davida Guette neće se svidjeti svima

Jedan od problema AI alata baziranih na umjetnoj inteligenciji jesu podaci. Odnosno, postavlja se pitanje je li treniranje AI-a na sadržaju zaštićenom autorskim pravima kršenje tih autorskih prava, što bi mogla biti jedna od točaka prijepora glazbene industrije i tehnoloških kompanija koje razvijaju AI alate.

Novi alat za generiranje glazbe predstavila je i Zuckerbergova Meta, no čini se da Zuckerberg ne bi trebao imati problema s autorskim pravima. Naime, alat nazvan AudioCraft, koji omogućava stvaranje glazbe iz tekstualnih upita, treniran je na 20 tisuća sati glazbe za koju autorska prava ima Meta ili je licencirana upravo za tu svrhu. Stvaranje glazbe u Metinu alatu trebalo bi biti prilično jednostavno. Potrebno je samo upisati kakav tip skladbe želite i umjetna inteligencija brzo će izbaciti rezultat. Prema primjerima koji su objavljeni na Metinu blogu, možemo zaključiti da je glazba u odnosu na tekstualni upit prilično realistična.

AudioCraft sastoji se od tri modela - MusicGen, AudioGen i EnCodec te iz Mete kažu kako će ti open source modeli biti dostupni svim istraživačima i zainteresiranim korisnicima koji na njima mogu trenirati vlastite podatke i time pomoći u napretku polja AI generirane glazbe.

Guglanje Nove opcije i brži rezultati: Googleova tražilica budućnosti bit će bazirana na umjetnoj inteligenciji

Meta, naravno, nije prva kompanija koja je predstavila takav alat. Još 2020. OpenAI predstavio je Jukebox, Google je početkom godine predstavio MusicLM, dok je prošle godine, korištenjem baze Stable Diffusiona, predstavljena platforma Riffusion sa sličnim mogućnostima pretvaranja tekstualnih upita u glazbu.

Izvor: Meta

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti