Nove opcije i brži rezultati: Googleova tražilica budućnosti bit će bazirana na umjetnoj inteligenciji

Pretraživanje budućnosti bit će drukčije u odnosu na ono na što smo navikli posljednjih desetljeća, a u centru će biti, naravno, umjetna inteligencija.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 03.08.2023. / 11:18

Guglanje (Foto: Getty Images)

Google malo po malo implementira umjetnu inteligenciju u sve više svojih proizvoda, što će se sigurno nastaviti i u budućnosti. AI će, među inim, promijeniti i njihov najvažniji proizvod, tražilicu, kao i način na koji milijarde ljudi pretražuju internet. Da će do promjena u pretraživanju doći stručnjaci su počeli upozoravati već nakon što je predstavljen ChatGPT koji je pokazao kako pojmove na internetu ne moramo više pretraživati putem posebnih linkova, već da nam sam chatbot može davati direktne odgovore na naše upite.

Offline Radikalno rješenje za opasne probleme: Dio Googleovih zaposlenika više neće imati pristup internetu

S obzirom na to da najviše novaca zarađuju od tražilice, odnosno oglasa koji se prikazuju uz rezultate pretraživanja, jasno je kako Google nije mogao ostati po strani ove disrupcije pa su ubrzali svoje napore u razvoju umjetne inteligencije. Rezultat je njihov chatbot Bard, a počeli su i s eksperimentiranjem umjetne inteligencije unutar rezultata pretraživanja.

Nova opcija nazvana Search Generative Experience (SGE) još je u eksperimentalnoj fazi, a prilikom njena predstavljanja izvršni direktor tvrtke rekao je kako zahvaljujući AI-ju više ne moraju biti ograničeni na dosadašnji način pretraživanja, već im on omogućuje razmišljanje izvan okvira te će se s vremenom pretraživanje interneta promijeniti u tom smjeru.

Rezultati tražilice za one koji imaju pristup SGE-u tako se više ne prikazuju na tradicionalan način, već se na vrhu stranice prvo prikazuju rezultati koje potpisuje umjetna inteligencija. Ova je eksperimentalna opcija dostupna već neko vrijeme, no iz Googlea su ovaj tjedan najavili neke promjene i poboljšanja.

Otkaz Može li Googleov alat zamijeniti novinare?

Rezultati Googleove umjetne inteligencije sada se prikazuju puno brže, a osim tekstualnih rezultata, u tom se okviru sada prikazuju i fotografije i videozapisi. Također, kako bi tim rezultatima dali kontekst, među njima se prikazuju i linkovi na stranice kojima se koristio AI, a Google sada uz te linkove prikazuje i datum njihove objave, kako bi korisnike obavijestili koliko su stare te informacije.

Ovo je samo još jedan korak prema budućnosti pretraživanja interneta koja će većinom biti bazirana na umjetnoj inteligenciji.

Izvor: The Verge

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti