Radikalno rješenje za opasne probleme: Dio Googleovih zaposlenika više neće imati pristup internetu

Nema interneta, nema ni kibernetičkih problema. Ipak, jasno je kako je danas rad bez mreže gotovo nemoguć pa postoje iznimke za ovaj projekt.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 20.07.2023. / 09:59

Offline (Foto: Getty Images)

Google i zaposlenici kompanije često su mete kibernetičkih napada te su hakerske prijetnje za ovu kompaniju svakodnevne i iznimno opasne. Kao i sve druge kompanije, Google koristi brojne i različite sigurnosne mehanizme za obranu od takvih napada, a sada su se odlučili na jedan prilično neobičan pilot-projekt koji obuhvaća mali dio njihovih zaposlenika.

Slika nije dostupna Kineski hakeri upali u sustave barem dvije američke vladine agencije

U okviru tog projekta dio zaposlenika većinom neće imati pristup internetu, odnosno imat će ograničen pristup. Riječ je o prilično radikalnom rješenju jer danas je, pogotovo za tvrtke poput Googlea, gotovo nemoguće zamisliti svakodnevno poslovanje ako niste povezani s mrežom.

Osobama koje sudjeluju u tom projektu većina mrežnih stranica neće biti dostupna, no ipak će imati pristup internim stranicama i Googleovim stranicama i servisima poput Gmaila i Google Drivea. Ekipa iz Googlea na početku je odabrala nešto više od 2500 zaposlenika, no naknadno su promijenili pravila pa su svima koji ne žele sudjelovati u projektu omogućili da od njega odustanu, kao što su i drugima omogućili da postanu dio tog projekta i rade offline.

S obzirom na to da dio zaposlenika svoje poslove ne može obavljati bez pristupa mreži, njima će se ipak omogućiti korištenje interneta, iako su dio tog projekta, no imat će određena ograničenja pa neće moći ništa instalirati na svoja računala, ni pokretati administratorske komande na računalima bez posebnog odobrenja.

Lozinka, ilustracija Hakeri samo čekaju: Ako i vaša lozinka spada u jednu od ovih kategorija, krajnje je vrijeme da je promijenite

Kao jedan od razloga zašto je Google sada odlučio dodatno povećati sigurnost kompanije, pretpostavljaju tehnološki mediji, jest umjetna inteligencija, tj. brojni AI alati koje razvijaju i žele maksimalno zaštititi od napada. U ovoj kompaniji zaposleno je skoro 180 tisuća ljudi i svaki od njih potencijalna je meta napada, a često su veliki sigurnosni incidenti u velikim kompanijama započeli upravo probijanjem zaštite na računalu samo jednog zaposlenika.

Izvor: CNBC


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti