Pokojnog pjevača "podigli" iz mrtvih kako bi pjevao na novom albumu legendarne grupe

Pomalo je zastrašujuće, ali uzbudljivo jer je to budućnost. Samo moramo vidjeti kamo to vodi, rekao je na kraju McCartney.

Martina Čizmić | 21.06.2023. / 08:21

Paul McCartney (Foto: Afp)

 Umjetna inteligencija, čini se, uvukla se u sve sfere života. U nekima je dovela do revolucije, u drugima do revolta. I dok u svijetu glazbene umjetnosti neki izvođači odbijaju korištenje umjetne inteligencije u stvaranju nove glazbe, drugi su ju objeručke prihvatili. Dijelom i jer im omogućuje da "iz groba" vrate svoje preminule kolege.

Tako je glazbena legenda Paul McCartney objavio kako je upravo pomoću umjetne inteligencije stvorio, ono što sam naziva, "posljednjim albumom Beatlesa". To što je polovica članova legendarnog benda u međuvremenu preminula, za McCartneya očito nije nikakav problem.

Sting - 9 Poznati glazbenik upozorio: Predstoji nam prava bitka za obranu ljudskog kapitala od umjetne inteligencije

Upravo smo ga završili i bit će objavljen ove godine, rekao je za BBC McCartney.

I prije nego se obožavatelji Beatlesa dignu na noge i usprotive "digitalnim" glasovima omiljenih izvođača, McCartney je pojasnio kako su umjetnu inteligenciju koristiti kako bi izolirali glasove pokojnih članova, prije svega Johna Lennona, sa starih demo vrpca. A u pomoć mu je došao i poznati redatelj Peter Jackson.

Uspio je izvući Johnov glas iz malene kazete na kojoj je bio on i klavir. Imali smo Johnov glas i klavir i on ih je mogao razdvojiti pomoću umjetne inteligencije, pojasnio je McCartney.

Alfons Karabuda Poznati skladatelj predviđa: "Umjetna inteligencija mogla bi postati ravnopravan član benda, koji će pomagati ljudima da stvore glazbu"

Dodao je da im je to omogućilo da očiste glas i upotrijebe ga na novom albumu, ali i priznao kako je ostao pomalo zatečen kad je shvatio kako je tu tehnologiju moguće i zloupotrijebiti.

Pomalo je zastrašujuće, ali uzbudljivo jer je to budućnost. Samo moramo vidjeti kamo to vodi, rekao je na kraju McCartney.

Podsjetimo, ovo nije prvi slučaj da je umjetna inteligencija korištena u stvaranju pjesama pomoću tuđeg glasa. No, za razliku od nekih drugih, pomalo kontroverznih upotreba, ovdje je, čini se, umjetna inteligencija iskorištena samo kako bi pomogla iskoristiti već postojeće snimke. Ne i stvoriti nešto potpuno novo.

Slika nije dostupna Poslušajte kako zvuči simfonija koju su zajedno pisali Beethoven i umjetna inteligencija?

Izvor: BBC

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti