Stigao i veći brat: Ukrajina dobila MLRS raketne sustave s dvostruko većom vatrenom moći od HIMARS sustava

Ukrajinski ministar obrane Oleksej Reznikov u petak je objavio da je Ukrajina dobila svoju prvu tranšu M270 višecjevnog raketnog sustava.

Branimir Vorša | 16.07.2022. / 09:15

M270 MLRS sustavi u akciji
M270 MLRS sustavi u akciji (Foto: Afp)

Ukrajinski dužnosnici objavili su u petak da su američki raketni sustavi M142 visoke pokretljivosti ili HIMARS uništili više od 30 ruskih vojnih centara. Sada Rusi imaju još jedan raketni sustav američke proizvodnje s kojim se mogu boriti u Ukrajini - M270 višecjevni raketni sustav (MLRS), koji ispaljuje isti paket streljiva kao HIMARS, ali može ispaliti 12 tih raketa odjednom, umjesto njih šest.

Ukrajinski ministar obrane Oleksej Reznikov u petak je objavio da je Ukrajina dobila svoju prvu tranšu M270 višecjevnog raketnog sustava.

Prvi MLRS M270 je stigao! Bit će dobro društvo za HIMARS na bojnom polju. Hvala našim partnerima. Nema milosti za neprijatelja, objavio je Reznikov na Twitteru.

Reznikov nije rekao odakle su prvi M270 sustavi došli u Ukrajinu, no poznato je da su, i Velika Britanija, i Norveška obećale Ukrajini dostaviti te sustave. Njemačka vlada također se obvezala opskrbiti ukrajinske oružane snage sustavima MARS II, odnosno njihovom inačicom M270 sustava.

Bez obzira na to, Reznikov je u pravu kada je u pitanju M270 dobro društvo za HIMARS, piše The War Zone.

Oba sustava ispaljuju istu obitelj raketa kalibra 227 milimetara, kao i balističke rakete kratkog dometa Army Tactical Missile System (ATACMS), iako se trenutačno ne očekuje da će ukrajinske snage dobiti potonje navedene balističke rakete, s kojima bi teoretski mogli napasti i teritorij Rusije.

Međutim, postoje razlike između HIMARS i MLRS sustava.

MLRS ima lansirni sustav postavljen na gusjeničnu šasiju izvedenu iz borbenog vozila Bradley. Jedan MLRS može se napuniti s dva standardna spremnika streljiva odjednom (2x6), što mu omogućuje ispaljivanje do 12 raketa ili dva ATACMS projektila prije ponovnog punjenja.

HIMARS, s druge strane, ima manji sustav za lansiranje, koji može držati samo jednu kapsulu streljiva odjednom, odnosno samo šest raketa. Postavljen je na šasiju kamiona obitelji srednjih taktičkih vozila 6x6 (FMTV). Ono što HIMARS-u odustaje u vatrenoj moći, nadoknađuje se u prenosivosti i pokretljivosti na cesti. Može se čak i brzo rasporediti putem vojnog transportnog zrakoplova C-130.

Maksimalni domet bilo kojeg od ovih sustava ovisi o vrsti streljiva koji ispaljuju. Rakete najvećeg dometa trenutno dostupne za sustav su precizno navođene vrste M30 (bojna glava s podstreljivom) i M31 (unitarna bojeva glava), koje su GPS/INS navođene i mogu pogoditi ciljeve na udaljenosti do 70 kilometara. Daleko veće rakete ATACMS mogu pogađati ciljeve udaljene do 300 kilometara, ovisno o njihovoj varijanti.

Izvor: The War Zone

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti