Stiže i JSOW: Ukrajina će od Amerikanaca dobiti novu preciznu klizeću bombu

Preciznim dalekometnim klizećim bombama JASSM i Storm Shadow koje Ukrajina već koristi u borbi potiv Rusa, pridružit će se i američka precizna klizna bomba JSOW.

Branimir Vorša | 23.09.2024. / 09:58

Američka JSOW klizna bomba
Američka JSOW klizna bomba (Foto: Afp)

Ukrajina bi trebala dobiti američke klizne bombe AGM-154 kao dio vojnog paketa pomoći teškog 375 milijuna dolara, navodi list Politico, pozivajući se na dva američka dužnosnika i upućeni izvor. Paket će vjerojatno također uključivati ​​projektile protuzračne obrane, rakete i topništvo, iako bi se detalji oko toga još mogli promijeniti.

AGM-154 ili Joint Standoff Weapon (JSOW) precizna je bomba tvrtke Raytheon, težine 500 kilograma i s dometom od oko 110 kilometara. Iako kraćeg dometa od britanskog Storm Shadowa (250 kilometara) ili američkog AGM-158 JASSM (370 kilometara), JSOW će omogućiti Ukrajini da gađa ruske položaje sa sigurnijih udaljenosti.

JSOW dolazi u nekoliko varijanti. Standardna inačica, poznata kao AGM-154A, općenito se koristi protiv fiksnih mekih ciljeva koji se mogu premjestiti, poput parkiranih zrakoplova, kamiona, oklopnih transportera i lokacija protuzračne obrane, prema podacima američke ratne mornarice.

Ukrajina će uvijek biti zahvalna Sjedinjenim Državama na podršci našoj neovisnosti, za svu pruženu pomoć kako bismo izdržali ovaj rat, izjavio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij na platformi X. Dodao je da se priprema za sastanke u SAD-u, uključujući s aktualnim američkim predsjednikom Joeom Bidenom te predsjedničkim kandidatima Donaldom Trumpom i Kamalom Harris.

Ukrajina je isto tako u međuvremenu razvija i vlastite sposobnosti dalekometnih udara duboko u ruski teritorij, poput hibridnog projektila Palianytsia te zasad nepoznati projektil koji je viđen na ukrajinskom zrakoplovu Su-24 Fencer.

Izvor: Business Insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti