Stižu VR uređaji Asusa i Lenova: Meta otvara svoj VR operativni sustav i drugim kompanijama

Meta želi postati poput Googlea za Androide i Microsofta za osobna računala, ali na tržištu virtualne i proširene stvarnosti.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 23.04.2024. / 09:16

Meta Horizon OS (Foto: Meta)

Prije nego su generativna umjetna inteligencija i chatbotovi poput ChatGPT-a osvojili svijet, neke tehnološke kompanije vjerovale su kako je sljedeća velika tehnologija koja će se masovno koristiti virtualna stvarnost. Iako jednom VR zaista možda postane dio naše svakodnevice poput pametnih telefona posljednjeg desetljeća, to ipak neće biti tako skoro.

Meta Quest 3 Simulacija u simulaciji: Znanstvenici upozoravaju na veliki problem za uređaje za virtualnu stvarnost

To je jasno i Marku Zuckerbergu koji je prije nekoliko godina odlučio upravo ovu tehnologiju napraviti prioritetom za svoju kompaniju, kojoj je čak promijenio ime iz Facebooka u Metu kako bi naglasio da dolazi vrijeme virtualnih svjetova, odnosno metaverzuma. Njegove su se ideje oko virtualnog svijeta, barem za sada, pokazale kao priličan promašaj, iako bi dugoročno mogao profitirati.

Kako bi VR postala privlačna i dostupna većem broju korisnika, iz Zuckerbergove kompanije ovaj su tjedan najavili dostupnost njihova operativnog sustava koji je razvijen upravo za Metine Quest uređaje i za uređaje za virtualnu stvarnost drugih kompanija. Također, tom prilikom najavljene su i neke promjene oko samog imena operativnog sustava koji je sada postao Meta Horizon OS, dok je trgovina aplikacija Quest postala Meta Horizon Store, a novo ime mobilne aplikacije sada je Meta Horizon.

Poznati su i prvi Metini partneri koji će razvijati hardver za novi Meta Horizon OS. Prva takva kompanija je Asus, a kako je riječ o uređaju iz serije ROG jasno je kako je on usmjeren prema gamerima. Osim Asusa, VR uređaj priprema i Lenovo, kao i Microsoft od kojeg očekujemo model Questa koji će koristiti brend Xbox tako da je također jasno kako će biti namijenjen prvenstveno za igranje videoigara.

Meta Quest 3 Zuckerberg nahvalio svoj uređaj: Smatra da je Quest 3 bolji od 7 puta skupljeg Appleova Visiona Pro

Sve ove spomenute VR uređaje pokretat će Qualcommov hardver koji je već ugrađen u postojeće Metine Quest uređaje, a oni će se razlikovati ovisno o konfiguraciji, komponentama i ugrađenim lećama.

Kako naglašavaju na TechSpotu, Metin ekosustav VR softvera postat će još otvoreniji te će Zuckerbergova kompanija dopustiti i nove kanale distribucije aplikacija za Horizon OS, a njihova je želja da jednom postane dostupan i , no to će ovisiti o planovima te tvrtke. Sa svim navedenim novitetima Zuckerberg želi za virtualnu stvarnost primijeniti strategiju otvorene platforme poput Androida za telefone ili Windowsa za računala, pri čemu i dalje namjeravaju predstavljati vlastiti hardver i VR/AR uređaje kojima bi, kako se sada čini, najveći konkurent na tržištu mogao biti Apple.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti