Što je novo u svijetu fleksibilnih telefona? Nakon preklopnih, slijede nam - odmotavajući

LG i TCL predstavili su zanimljive koncepte budućnosti pametnih telefona - još fleksibilnije zaslone.

Martina Čizmić | 12.01.2021. / 10:17

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Fleksibilni ekrani omogućili su novu eru pametnih telefona. Odjednom je bilo moguće imati istovremeno pametni telefon i tablet u svom džepu, a da pri tome ne moramo imati velik džep. Koliko dubok treba biti, druga je stvar.

No, čini se kako su proizvođači pametnih telefona odlučili otići korak dalje i riješiti glavni problem preklopnih fleksibilnih telefona - preklapanje ekrana. Tako je na svojoj konferenciji za medije u sklopu virtualnog CES 2021. LG pokazao svoju verziju odmotavajućeg pametnog telefona. LG-eva ideja takvog telefona podsjeća na specijalne efekte kakve možemo vidjeti u filmovima. Naime, u kratkom videu koji su pokazali, osoba drži telefon koji se produljuje, bez ikakvog prekida ekrana, gotovo kao da je napravljen od gume i u nekoliko trenutaka prelazi veličinu pametnog telefona i postaje - tablet.

S obzirom na to da je LG već ranije predstavio svoj televizor koji se "smota" u kućište i rastvara prema potrebi, činjenica da su tako nešto osmislili za pametni telefon ne bi trebala nikoga iznenaditi.

No, za sad nema nikakvih službenih informacija o tome kad bismo takav uređaj zaista i mogli vidjeti uživo.

Zanimljivo, nekoliko sati kasnije i TCL je predstavio sličan koncept fleksibilnog ekrana koji se može zarolati. Tako je u "originalnoj" verziji velik 6,7 inča, a potom se "odmota" na 7,8 inča "jednostavnim dodirom prsta". Iz TCL-a su otkrili da bi takav uređaj bio debeo tek 10 milimetara, što je manje nego trenutno dostupni fleksibilni preklopni telefoni.

Drugi zanimljiv koncept koji je TCL predstavio podsjeća na nešto iz antičkih vremena, ali uz dozu 21. stoljeća. Radi se zapravo o ekranu koji podsjeća na svitke. Kad je zatvoren, ekran bi izgledao poput dviju rola papira, no kad se rastvori, prikazuje pravi veliki ekran u rangu onih na laptopima ili računalima.

Iako iz TCL-a ne spominju realizaciju ovih koncepata u stvarnom vremenu, zanimljivo je promatrati u kom smjeru se kreću novi dizajni i tehnologija koja stoji iza njih. Jer tko ne bi želio imao uređaj, koji podsjeća na nešto iz holivudskih filmova, u svom džepu?

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti