Što je zaslužno za potencijalno visoku učinkovitost oksfordskog cjepiva? Greška u testiranju!

Iako pozdravlja konačne rezultate, znanstvena zajednica nije baš sretna što je do pogreške uopće došlo.

Martina Čizmić | 25.11.2020. / 09:26

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Cjepivo koje razvija Sveučilište u Oxfordu u partnerstvu s tvrtkom AstraZeneca od samog je početka bilo isticano kao najizgledniji kandidat za borbu protiv bolesti COVID-19.

No, nakon što su znanstvenici objavili kako je njegova učinkovitost samo 70 posto, mnogi su ostali razočarani. Sve dok znanstvenici nisu objavili kako mu učinkovitost može biti i do 90 posto.

Pojasnili su da je stvar u doziranju. Kandidati koji su dobili dvije doze cjepiva (kako je bilo planirano) imali su zaštitu u samo 62 posto slučajeva. Ali kad su dobili jednu i pol, učinkovitost je narasla na 90 posto.

Zanimljivo je da su tu neobičnu pojavu otkrili slučajno, kad je utvrđeno da su greškom neki kandidati prvo dobili pola doze, a potom još i cijelu dozu.

Sudbina je odgovorna za pola doze, istaknuo je Mene Pangalos iz Astre Zenece.

Naime, ispitanici su nakon primitka prve doze prijavili slabije nuspojave no što je očekivano. Kad su znanstvenici išli istražiti o čemu je riječ otkrili su da su ti ispitanici dobili samo pola doze cjepiva.

Pogreška se na kraju pokazala sretnom, jer je dovela do puno veće učinkovitosti cjepiva, no što je ostvarne punom dozom. Znanstvenici još uvijek ne znaju zašto je tome tako te će morati dodatno istražiti tu anomaliju.

Međutim, znanstvena zajednica nije baš sretna što je do pogreške uopće došlo. Smatraju da je upravo to najbolji primjer zašto ispitivanja novih cjepiva treba provoditi po strogim protokolima, uz pomno vođenje bilješki, kontrolu podataka i ponajviše transparentnost.

Za one koji diljem svijeta s nestrpljenjem iščekuju što učinkovitije i sigurnije cjepivo, manje je bitno kako su do tog cjepiva znanstvenici došli. Njima je samo bitno da bude dostupno što prije i sa što manje nuspojava.

Izvor: Reuters

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti