Što nam je donio prvi Apple event iz Steve Jobs teatra?

Apple je predstavio jedan od najiščekivanijih pametnih telefona godine, ali i druge uređaje

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 12.09.2017. / 22:03

Po prvi puta Apple je svoje jesensko predstavljanje iPhonea i ostalih uređaja odradio u Steve Jobs Auditoriumu u sklopu novog Apple Campusa, čime je ovaj event ipak zaslužio prefiks povijesni.

Ovako je izgledalo samo predstavljanje

Koliko su glasine bile istinite?

Što smo dakle dobili iz majstorske radionice iz Cupertina?

iPhone X

Najveća zvijezda je, dakako, iPhone X koji nam je stigao nakon točno desetljeća otkako je pokojni Steve Jobs predstavio prvi iPhone i time, slažu se mnogi, zauvijek promijenio tokove povijesti kada je u pitanju korištenje pametnih telefona. Što nam je donio iPhone X? Ono što smo, uglavnom znali, zaslon od ruba do ruba, ali u vrlo kompaktnom kućištu, Super retina OLED zaslon dijagonale 5,8 inča, rezolucije 2436x1125 piksela, 458 ppi, HDR, True Tone, 3D Touch…

Ono što je posebno, možda ne revolucionarno, ali svakako nešto što rijetko vidimo na pametnim telefonima čak i najnovije generacije jest - Face ID tehnologija. Kako je Apple s iPhone X uređajem u potpunosti odbacio Touch ID, sada ćete svoj pametni telefon iz Apple otključavati biometrijskim skeniranjem lica, koje je moguće, između ostaloga, zahvaljujući novom A11 Bionic čipu. Skeniranje je, tvrdi Apple, u potpunosti sigurno na “lažnjake” ili potencijalnim skeniranjem fotografije vlasnika, jer se radio o “trodimenzionalnom” skeniraju i jedino ako imate “zlog brata blizanca” možete biti opterećeni da će vam otključati iPhone X.

Prema navodima iz Applea, šanse da vam netko “provali” u iPhone pomoću Face ID tehnologije su jedan naprema milijun! Zanimljivo je i kako će vaš iPhone X znati prepoznati lice čak i ako se ono promijeni, primjerice promjenom frizure, puštanjem brade, nošenjem naočala i slično…

Promijenjene su i geste za korištenje iPhonea, stiglo je bežično punjenje, naprednija kamera i štošta “ispod haube”, tako i novi animirani emoji koje je Apple prozvao Animoji, a koje ćete kreirati upravo zahvaljujući novim kamerama koje omogućuju i Face ID.

iPhone X će u Hrvatskoj biti dostupan za narudžbe u petak 27. listopada, s isporukama koje kreću od 3. studenoga. Dostupan će biti u crnoj i srebrnoj varijanti.

iPhone 8 i iPhone 8 Plus

Uz iPhone X, Apple je predstavio i dva modela koji izravno nastavljaju liniju “sedmica”, riječ je o iPhone 8 i iPhone 8 Plus pametnim telefonima. Tehnološki su vrlo blizu, gotovo isti kao i iPhone X, ali naravno nemaju zaslon od ruba do ruba, niti Face ID tehnologiju. Uz Qi bežično punjenje, A11 Bionic čip, nove kamere, podršku za proširenu stvarnost, bolje performanse, dulje trajanje baterije, mogućnost snimanja video zapisa u čak 240 fps (HD) odnosno 60 fps (4K), iPhone 8 i iPhone 8 Plus će svakako pronaći svoj put prema ciljanoj publici i sasvim sigurno imati dobar udio na tržištu.

Novi je zaslon, nove su mogućnosti, tako da se svakako radi o iznimno kvalitetnim, pa čak i odličnim pametnim telefonima kojima je Apple upotpunio cijelu ovu priču.

Što se njihovog dolaska u Hrvatsku tiče, očekuje se da će biti dostupni za narudžbe 29. rujna, pa tko se ne odluči za perjanicu iPhone X ili mu je predugo za čekati možda može razmisliti o nekoj od varijanti “osmice”…

Apple Watch 3

Iako nije toliko atraktivan na našem tržištu, Apple Watch 3 svakako je vrijedan pažnje. Radi se o poboljšanoj, unaprijeđenoj i u svakom smislu modernijoj verziji pametnog sata koji je, prema riječima Tima Cooka zasjeo na prvo mjesto najprodavanijih satova na svijetu. Uz novi watchOS, koji će biti dostupan od 19. rujna, Apple Watch 3 donosi napredne funkcije vezane uz vježbanje i zdravlje općenito, istih je dimenzija kao i aktualna generacija Apple Watch 2, ali donosi podršku za LTE i UMTS povezivost, što prevedeno na laički jezik znači da ćete s pametnim satom s potpisom Applea moći obavljati telefonske pozive neovisno o tome je li “uparen” s vašim iPhoneom.

Uz novi W2 čip za WiFi povezivanje, poboljšane opće performanse, čak 70% brži procesor i novitet koji se krije u elektroničkoj SIM kartici Apple očekuje kako će s ovim pametnim satom nastaviti dominaciju na tržištu pametnih satova općenito. Ovakve želje nisu pretenciozne, dapače, jer ako znamo da su i dosadašnje verzije Apple Watcha bile sjajne, a nova donosi, između ostaloga, praćenje otkucaja srca i to tako da će vas upozoriti na bilo kakve anomalije ili srčanu aritmiju, onda je Apple Watch 3 doista više od sata.

Apple Watch 3 će u Hrvatskoj biti dostupan od 29. rujna u osnovnoj verziji, dok će LTE verzija biti dobavljiva iduće godine.

Apple TV

Što se tiče Apple TV-a njega, na žalost mnogih, ni u novom izdanju nećemo vidjeti u Hrvatskoj. Nova verzija donosi, naravno, novi tvOS, koji će imati integrirane brojne nove funkcije i naprednu tehnologiju, kada je Apple TV kao takav u pitanju. Svi korisnici će od sada moći uživati u 4K rezoluciji i HDR reprodukciji video zapisa i potencijalnih streaminga koji će biti prilagođeni ovoj tehnologiji.

Zanimljivo je kako Apple neće dodatno naplaćivati 4K sadržaje, a svi će korisnici moći bez ikakve nadoknade sve filmove koje su kupili u klasičnoj HD rezoluciji bez naknade moći prebaciti u 4K tehnologiju.

Tu je i nova, interaktivna “mapa” sportskih prijenosa, naravno s naglaskom na američko tržište, a ekipa iz Applea tvrdi kako će sinergija novog tvOS-a s novim A10X procesorom donijeti sasvim novo iskustvo gledanja i uživanja u Apple TV uslugama, serijama, filmovima, sportskim prijenosima…

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti