Peteročlana Stručna misija CERN-a dolazi u službeni posjet Hrvatskoj od 2. do 4. svibnja, na posljednji krug pregovora o pridruženom članstvu najvećem istraživačkom laboratoriju na svijetu, priopćilo je u subotu Ministarstvo znanosti i obrazovanja, navodeći kako se to događa nakon uspješnog posjeta hrvatske delegacije Ženevi, predvođene ministricom znanosti Blaženkom Divjak.

Stručna misija posebnu će pozornost pridati sagledavanju mogućnosti hrvatske znanstvene zajednice u području fizike, zatim postojanju dovoljno razvijene industrije koja bi mogla sudjelovati na natječajima CERN-a s razumnim prilikama za uspjeh te postojanju političke volje u državi koja podnosi zahtjev za potporu istraživanjima na području fizike elementarnih čestica.

Stoga je posjet podijeljen u tri razine: znanstvena zajednica (Institut Ruđer Bošković, Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Institut za fiziku, Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Splitu…), gospodarska zajednica (Rimac automobili, DOK-ING, Include, Amphinicy…) te znanstvena politika (sastanak s ministricom Divjak, HAZU, Hrvatska zaklada za znanost…).

Optimistična sam po pitanju dolaska delegacije prestižnoga svjetskoga istraživačkog laboratorija koja dolazi u Hrvatsku na posljednji krug pregovora o pridruženom članstvu. To je velika prilika za izvrsne znanstvenike i općenito znanost u Hrvatskoj. Ulazak u CERN od ključne je važnosti, između ostalog, i za našu industriju jer u ovom trenutku Hrvatska već ima dvadesetak tvrtki koje su spremne i mogu surađivati s CERN-om, što će biti golemi iskorak za našu industriju i jedna od osnova stvaranja high-tech gospodarstva kojem Hrvatska teži, rekla je ministrica Divjak.

Posjetom Stručne misije završava proces pristupanja Republike Hrvatske CERN-u, a nakon prezentacije rezultata viđenoga tijekom posjeta Hrvatskoj, Vijeće CERN-a donijet će konačnu odluku o statusu hrvatske prijave.

Europski laboratorij za fiziku čestica najveći je istraživački laboratorij na svijetu. CERN je 1954. godine osnovalo Europsko vijeće za nuklearna istraživanja (Conseil Europeean pour la Recherche Nucleaire – CERN), a nalazi se na francusko-švicarskoj granici, zapadno od Ženeve. U CERN-u je zaposleno oko 2.500 ljudi, a oko 8.000 znanstvenika iz 580 institucija koristi se njegovim kapacitetima za svoja istraživanja. CERN-om upravlja 20 zemalja, članica Europske unije, jedna država (Rumunjska) je kandidat za članstvo, a tri države su pridružene članice. CERN ima službene odnose s još 38 zemalja, među kojima je i Hrvatska kao nečlanica s kojom CERN surađuje na temelju Ugovora o suradnji iz 1991. godine.

(HINA)
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju