Stručnjaci iz regije i šire raspravljaju o budućnosti digitalne trgovine i ekonomije

Više od 400 sudionika iz 10 zemalja okupilo se na jednom mjestu, gdje će tijekom dva dana raspravljati o budućnosti digitalne trgovine.

Zimo Zimo | 06.05.2023. / 10:08

Otvaranje Adria Summita (Foto: Adria Summit)

Ovogodišnji Adria Summit koji se održava u Umagu i Portorožu službeno je otvoren 4. svibnja i to na pomalo neobičan načini. Jedan od organizatora, Boris Vujčić,  zamolio je prisutne da ustanu i minutom šutnje odaju počast poginulima u Beogradu.

Prije nego što krenemo, želio bih da se na trenutak osvrnemo na tragičan događaj koji se dogodio u Beogradu. Kako bismo odali počast žrtvama, molim vas da konferenciju počnemo minutom šutnje, rekao je Vujičić na samom početku. Mi, poslovni lideri, kreiramo novu stvarnost za nove generacije, djecu, koja su s druge strane ekrana. Zato, na neki način, sudjelujemo u stvaranju njihove budućnosti. Hajde da to imamo na umu i da promoviramo prave vrijednosti, istaknuo je.

Prije samo 30 godina, ekonomije o kojima danas pričamo, nisu postojale. Sada internet poslovanje, digitalno poslovanje, vrijedi 6,5 bilijuna dolara. Ekonomije koje prije nisu bile prisutne u našem životu, sada se zaista događaju. Razmjena nematerijalnih dobara čini 70 posto transakcija koje se danas događaju na internetu. Adria Summit je platforma koja povezuje regionalne lidere koji će ovdje podijeliti svoje savjete, iskustva i mišljenja o budućnosti i što mi kao lideri možemo stvoriti bolju i sigurniju budućnost za nove generacije i našu djecu, rekao je Dejan Tešić na otvaranju.

Više od 400 sudionika iz 10 zemalja okupilo se na jednom mjestu. U Istri, u hotelu Kempinski, gdje će tijekom dana raspravljati o budućnosti digitalne trgovine. Pored organizatora, Borisa Vujičića, Dejana Tešića i Zorana Torbice, prisutnima su se na ceremoniji otvaranja obratili i Tomislav Radoš, potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore, i Milovan Popović, direktor Turističke organizacije Umaga.

Hrvatska gospodarska komora ima jasnu ulogu - voditi hrvatske tvrtke kroz promjene, što znači da je nužno početi prvo s promjenama na sebi. Jedan od najvažnijih aspekata digitalne transformacije je promjena organizacijske kulture. Govorim o kulturi koja uključuje stalno ispitivanje statusa quo eksperimentiranja. Čak i prihvaćanje neuspjeha kao nužnog dijela procesa učenja, rasta i razvoja, izjavio je Tomislav Radoš na otvaranju.

Milan Popović je pozdravio sudionike u Istri i okrenuo se hedonizmu.

Drago mi je da vas vidim u ovom velikom broju, nadam se da ćete u ovih nekoliko dana uživati u Istri, da ćete uživati u vinima, najboljim maslinovim uljima i ribi, rekao je Popović.

Adria Summit otvara mnoga pitanja kroz osam panel diskusija: od utjecaja umjetne inteligencije na naše živote, preko toga jesu li kriptovalute preboljele dječje bolesti, pa do fintecha. O budućnosti Interneta i e-trgovine raspravljaju istaknuti stručnjaci u regiji i šire, kroz program koji obuhvaća sve ključne teme digitalnog ekosustava. Cijeli program možete pogledati ovdje.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti